DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Istoricul DezbateriiDezbatere: Proiectul privind Legea Lustratiei Data lansare: 01:01:1970


Societatea pentru Justitie - SoJust a lansat recent studiul Lustratia in sistemul juridic din Romania, care poate fi citit: [aici].

www.DreptOnline.ro va invita sa va exprimati opiniile vis-a-vis de necesitatea unei lustratii in Justitie, modul in care s-ar realiza, beneficiile pe care le poate aduce, facand, totodata, referire la studiul mentionat mai sussojust [04:07:2007]
Dincolo de virtutile curative pentru integritatea si increderea in institutiile publice in genere adusa de lustratie, studiul trage urmatoarele concluzii cu referire la sistemul judiciar:
- deja exista un inceput de lustratie, singura reala din romania (cazul presedintilor de instanta);
- generalizarea interdictiilor existente la nivelul intregii magistraturi se poate face extrem de usor, printr-o simpla modificare legislativa si fara riscurile date de interferenta necesara cu dreptul de a fi ales cum s-ar intampla in cazul clasei poltice;
- lustratia ar trebui sa cuprinda, in virtutea caracterului lor, grosso modo, de servicii publice,si alte forme de organizare ale profesiilor legale, avocatura si notariatul in primul rand.
Cred ca o discutie s-ar putea purta mai ales in ce priveste acest din ultima aspect.


Gribil [05:07:2007]
Ideea cred ca revine un pic cam tarziu in discutie ; au trecut aproape 20 de ani, in care nu s-a reparat nimic moral pentru cei ce au avut de suferit si nici societatea nu s-a curatat.
Lustratia ar avea , chiar si acum pusa in practica generalizat , un efect bun totusi. Sa nu uitam ca ea aduce o indepartare a unor indivizi care nu au fost promovati si pusi in posturi cheie decat pe alte principii ce nu au legatura cu competenta.


Adriandrept [11:07:2007]
Apreciez initiativa SoJust ìnsa va invit sa analizam in primul rand ce ìnseamna lege in Romania dupa Decembrie 89.


nelcor [11:08:2007]
Lustrația e o tâmpenie. Aici e vorba de bun simț și bună credință. Au fost oameniîn diverse funcții în statul socialist care au rămas oameni, indiferent de funcție. Accesul și controlul exercitării funcțiilor publice trebuie să aibă la bază alte criterii și nu lustrația


ghiocela [18:10:2007]
din punctul meu de vedere- avocat- ar trebui sa se ia masuri concrete pentru judecatori deoarece ei sunt in ultima instanta cei care decid soarta litigioasa a partilor implicate intr-un proces iar aceste masuri ar consta in primul rand in angajarea raspunderii persoanle a magistratului pentru solutia pe care o da si apoi consider ca ar trebui introdusa din nou cea de-a treia cale de atac.
de cand, cele mai multe procese se desfasoara numai in doua faze procesuale- prima instanta si recurs-in justitie este si mai mare debandada. profitand de faptul ca, solutia este irevocabila, in recurs se obtin hotarari de-a dreptul revoltatoare.
Totodata consider ca, pentru majoritatea cauzelor, compenta in prima instanta ar trebui sa revina tribunalelor si nu judecatoriilor unde de regula magistratii nu au atata experienta iar cauzele sunt diversificate si intr-un volum f mare.
Nu este corect ca magistratii "considerati" cu vechime, specializati pe sectii si cu studii aprofundate sa aiba asa de putina si simplificata activitate iar incepatorii si cei mai putin pregatiti sa duca tot greul din justitie.
cu toate acestea nu pot sa nu recunosc ca, de multe ori solutiile acestora din urma sunt mult mai corecte decat cele date de judecatorii formati in complet de 2 sau 3, care pur si simplu isi bat joc de justitiabili si de intreg sistemul justitiei pana la urma.
In concluzie, consider ca cea mai importanta masura care se poate lua pentru a se reforma justitia in romania este aceea de a se angaja raspunderea personala a magistratului pentru hotararile eronate pe care le da.


popa i [21:10:2007]
cred ca ar fi mai benefice infiintarea de tribunale morale care ar putea rezolva printre altele si problemele legate de lustratie.
multe persoane ar putea fi evaluate si convinse sa renunte in a se implica sau a nu se implica in activitati benefice sau daunatoare societatii in care traim. examenele nu creaza conditiile reale de a se face selectiile asteptatesnur_adi [06:11:2007]
nu sunt de acord sa se bage politicu
Camera Dezbaterilor

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
64 useri online

Useri autentificati: