DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Agrumente PRO si CONTRA

Refresh


Concept:
Fie liberalitatea: Testez lui X totalitatea bunurilor mobile SAU imobile,ce S-AR gasi in patrimoniul meu la DATA mortii. Este conditionala liberalitatea (PRO) sau nu (CONTRA)?

Dezbaterea PRO/CONTRA a fost inchisa, Profesorul lukacs a analizat cu atentie argumentele introduse si a concluzionat pe baza lor:

nu este conditionata ci pura si simplaFlori 74 [27-03-2008]
Este conditionala . Bunurile trebuie sa indeplineasca o anumita conditie . Sa existe sau sa mai existe la data decesului . Prima data se verifica aceasta conditie . Daca nu mai exista bunuri poate nici beneficiarul testamentului nu mai este interesat de dobandirea calitatii de mostenitor testamentar .


todorov maxim [17-04-2008]
Nu este condiționată liberalitatea deoarece condiția este un eveniment viitor și nesigur ca realizare.Liberalitatea este afectată de un termen suspensiv, viitor și sigur ca realizare.


Filip3r [04-05-2008]
Nu este condiționată liberalitatea deoarece condiția este un eveniment viitor și nesigur ca realizare.Liberalitatea este afectată de un termen suspensiv, viitor și sigur ca realizare.sk [28-05-2008]
Liberalitatea este CONDITIONALA din urmatoarele considerente:
1. Observam ca testatorul a instituit un legat cu titlu universal a carui eficacitate depinde de o conditie, si anume aceea ca la data mortii sale sa se mai gaseasca in patrimoniul sau bunurile ce fac obiectul legatului (bunuri mobile/imobile).
2. Faptul ca liberalitatea este conditionata reiese si din aceea ca daca la data mortii testatorului nu se mai afla niciun bun ce ar putea face obiectul legatului acesta din urma ar deveni ineficace sub forma CADUCITATII.
3. Din exprimarea testatorului observam ca pana si INTENTIA ACESTUIA de a gratifica are o FINALITATE eventuala(conditionala) prin utilizarea conditional-optativului (,,[...]bunuri care S-AR AFLA") in formularea clauzei testamentare.
4. La baza caracterului conditional al liberalitatii sta urmatorul rationament utilizat de testator la data formularii clauzei ,, DACA cand am sa mor eu in patrimoniul meu vor MAI exista bunuri mobile/imobile, TU X, le iei pe toate cele mobile/imobile". Deci se observa (la o examinare judicioasa a clauzei testamentare) ca PANA SI TESTATORUL accepta posibilitatea ca legatul sa devina caduc, admitand ca s-ar putea ca la data mortii sale sa nu mai existe bunuri ce ar putea constitui obiectul legatului si deci legatarul sa nu mai primeasca nimic (evident daca acesta nu are SI calitatea de mostenitor legal cu vocatie concreta la mostenire).
5. In concluzie, LIBERALITATEA are un caracter CONDITIONAL, intrucat intentia de a testa este CLARA, PURA si SIMPLA, testatorul vrand sa gratifice dar numai daca va mai avea cu ce. Deci intentia este neconditionata, dar obiectul intentie de a testa(liberalitatea in sine) este incerta ca realizare.
7. Daca testaorul ar fi vrut sa faca o liberalitate pura si simpla ar fi instituit un legat cu titlu particular, al carui obiect chiar daca nu s-ar fi aflat in patrimoniul defunctului la data mortii, crea o obligatie in persoana executorului testamentar de a achizitiona bunul si de a-l transmite beneficiarului legatului.
Asadar, aceasta consider ca este interpretarea justa a clauzei testamentare.
Si, in final vreau sa transes o problema care a generat confuzii: NU ESTE VORBA DE INTENTIA DE A TESTA-care este evident clara si neconditionata, intrucat testaorul a testat, a gratificat deja, insa soarta legatului este incerta- ci problema ridicata de organizatorii probei interactive este referitoare la OBIECTUL INTENTIE DE GRATIFICARE si anume LEGATUL, deci LIBERALITATEA (cum in mod clar s-au si exprimat). Deci intrebarea era ,,LIBERALITATEA CUM ESTE?" (adica exista vreo conditie care afecteaza SOARTA LEGATULUI , a LIBERALITATII (mortis causa n.ns.SK)?.mixam [19-10-2008]
Este conditionata de o conditie suspensiva intrucit amina exercitiul drepturilor si obligatiilor pina la data mortii.


antonya.tanase [23-10-2008]
argument PRO
moartea testatorului=eveniment viitor si sigur
existenta bunurilor mobile si imobile a testatorului =eveniment viitor si incert.
X devine mostenitor doar daca la data decesului testatorului se face dovda existentei bunurilor mobile sau/si imobile ale tetatorului.


lsass74 [29-04-2009]
din context se evidentiaza doua aspecte: totalitaea bunurilor sa existe la o data ulterioara, data mortii.Pentru executarea vointei testatorului trebuiesc indeplinite conditii de forma si continut. Astfel, chiar daca actul este o liberalitate, prin insasi definitie, conditia subzista prin incertitudinea cu care testatorul isi priveste bunurile peste o perioada la fel de incerta: "s-ar", "data mortii".


rora [26-09-2009]
Contra: liberalitatea nu este conditionala, nu in sensul clasic, deoarece coditionarea se refera la persoana care mosteneste,si care ar fi trebuit sa faca sau sa nu faca un anumit lucru, nu la bunuri.Mostenitorul nu trebuie sa faca nimic pentru a obtine bunurile.Pentru el nu exista o conditie, dar pentru bunuri, da: bunurile ar trebui sa existe la data decesului testatorului, pentru a fi ceva de mostenit.Pe de alta parte, mostenitorul va primi un singur fel de bunuri: mobile sau imobile. Daca vor fi bunuri de ambele feluri, va primi doar unele dintre ele.
AMI_2000 [10-03-2008]
Nu este conditionala pentru ca vointa de a testa este neindoielnica.In conditii normale, nu poti sti ce bunuri vei avea in patrimoniu la data decesului si ceea ce se poate pune sub conditie este doar vointa de a testa. "iti las totalitatea bunurilor mele daca faci asta..."In cazul acesta liberalitatea este conditionala.


lukacs [19-03-2008]
nu este conditionata de nimic, deci nu. conditionat ar daca s-ar testa lui X cu o anumita conditie.....de ex. sa respecte o anumita dorinta a testatorului.


eugeniapopa [30-05-2008]
nu e condittionala. daca la data deschiderii succesiunii vor exista doar bunuri mobile acestea vor fi mostenite de catre legatar. la fel in cazul in care la data mortii testatorului vor exista numai imobile. iar daca vor fi si bunuri mobile si imobile legatarul instituit de catre testator fara doar si poate le va mosteni daca va voi pentru ca testatorul in mod clar isi exprima vointa, singura problema a testatorului fiind daca la data deschiderii succesiunii vor mai exista bunuri in patrimoniul testatorului


lukacs [30-05-2008]
nu este conditionata.......frumoasa teoria si poate fi si convingatoare.....dar persoana fara patrimoniu......nu prea este chiar daca tot ce are la moarte sunt hainele de pe el si datorii la banci...tot patrimoniu este....


camitza [02-09-2008]
de ce se numeste liberalitate? tocmai pt ca nu este conditionala. nu este ceva ca o clauza cu obligatie de intretinere ca intr/un contract de instrainare ( intretinere sau de vanz/cump.cu clauza). cel care testeaza nu are de unde stii daca la moartea sa ramane in patrimoniul sau ceva, dar ceea ce ramne va reveni lui x fara nici o conditie. liberalitatea trebuie acceptata de x.


adinel_57 [23-09-2008]
Enunțul este foarte succint, dar, chiar și așa, se poate trage concluzia că legatul cu titlu universal nu este făcut sub nicio condiție care să împiedice îndeplinirea voinței testatorului, cu atât mai mult cu cât nu este prevăzută expres.Folosirea condiționalului-optativ ”s-ar afla” nu poate conduce la concluzia ca liberalitatea este condiționată, ci la bunurile care se vor găsi în masa succesorală la data decesului.


deialaza [24-10-2008]
ar fi fost conditionala daca suna in felul urmator - las lui x toate bunurile mobile sau imobile daca voi muri intr-un an bisect.....

prin definitia legatului universal sau cu titlu universal, se lasa mostenire doar bunurile care mai sunt in patrimoniul defunctului.
chiar si in cazul legatelor cu titlu particular, lipsa bunului la data deschiderii succesiunii duce la caducitatea legatului, dar asta nu reprezinta o conditie a existentei legatului. legatul exista, dar devine caduc.....


lili_gh [25-10-2008]
liberalitatea nu este conditionala, ci alternativa! in aceasta forma liberalitatea nu depinde de un eveniment viitor si incert ca realizare.este vorba de un legat cu titlu universal care se va executa fie asupra bunurilor mobile, fie asupra bunurilor imobile care , evident, nu depasesc cotitatea disponibila!!(consider conditia respectarii cotitatii disponibile ca fiind subinteleasa). altfel...legatul este conditionat de rezerva succesorala!


xavier [29-10-2008]
bunurile trebuie sa existe la data decesului si sa indeplineasca anumite conditii


motranu [23-06-2009]
nu nu este

Introducere postare noua 31-03-2020  


Dezbaterea a fost inchisa de lukacs, Profesor al Sectiunii
Camera Argumentelor


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
44 useri online

Useri autentificati: