DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Agrumente PRO si CONTRA

Refresh


Concept:
Este dreptul de coproprietate un drept real de sine statator (PRO) sau nu (CONTRA)?

Dezbaterea PRO/CONTRA a fost inchisa, Profesorul lukacs a analizat cu atentie argumentele introduse si a concluzionat pe baza lor:

este vorba de drept in sine nu de faptul ca este sau nu exercitat de mai multe persoane impreuna.....deci concluzia mea este real de sine statator..... odata fiecare coprietar decide singur si in totalitate asupra cotei sale ideale iar asupra bunului in intreg avem nevoie de unanimitate.....ceea ce nu insemna ca nu este un drept de sine statator....nu depinde de un alt drept ci doar de unanimitatea deciziilor coprprietarilor.dimaoana [02-02-2006]
dreptul de coproprietate consider ca este o modalitate a dreptului de proprietate asupra unui lucru care apartine la mai multe persoane.Exista un drept unic de proprietate asupra lucrului comun.Impartirea intelectuala a acestui drept in cote-parti abstracte recunoscute fiecarui coproprietar, dar care nu sunt individualizate sau determinate asupra lucrului comun.


aditabora [03-02-2006]
este real si de sine statator - dreptul de coproprietate nu da nastere raportului juridic intre proprietar si bun ci intre coproproprietar ca titular subiect actv si ceilalti inclusic coproprietarii -subiecte pasive , poate coproprietarul exercita toate prerogativele asupra bunului uzus , fructus , abuzus ,fara a stinjeni prin asta ceilalti coproprietari , ex coproprietatea indiviza si perpetua - cea mai veche forma de proprietate in dreptul romanesc


alexx32 [19-04-2006]
da...este un drept real..de sine statator..pentru simplul motiv ca si coproprietatea este asemeni proprietatii..coproprietatea este apartenenta unui bun, fie mobil,fie imobil mai multor persoane fie ele fizice sau juridice..conteaza mai putin aici acest amanunt..ca are si elemente ale dr. de proprietate este ineviatbil...


mika_pitika [05-08-2006]
sunt contra


mama omida [15-08-2006]
COPROPRIETARUL SE BUCURA DE TOATE DREPTURILE UNUI PROPRIETAR, DIFERENTIEREA FIIND FACUTA LA CANTITATE


aplikant [15-10-2006]aplikant [15-10-2006]
dreptul de coproprietate este un drept real de sine statator, el este principal,nu depinde de existenta altui drept pentru a exista. dreptul de coproprietate apartine concomitent mai multor titulari care exercita impreuna atributele conferite de dreptul de proprietate,(adica posesia,folosinta si dispozitia)sau de alt drept real. intervine in mod evident o limitare a exercitiului dreptului de proprietate,nici unul dintre coproprietari neputand face acte de dispozitie asupra bunului comun fara acordul unanim al tuturor coproprietarilor.deci in cazul coproprietatii,dreptul de proprietate este afectat de modalitate, insa el ca si drept ramane un drept de sine statator.


moti [23-11-2006]girly [02-12-2006]
dreptul de coproprietate este cu siguranta un drept real dar unul fractionat intre copartasi,fiecare exercitandu-si dreptul impreuna cu ceilalti,simultan si concurent.intru-cat drepturile reale implica opozabilitatea erga omnes este clar ca si coproprietarii se pot prevala de aceasta.


alinutzul [03-12-2006]
in primul rand consider ca notiunea de drept "de sine statator" este una neclara si care da posibilitatea la interpretari. coproprietatea este o modalitate a dreptului de proprietate alaturi de proprietatea rezolubila si proprietatea anulabila. este deci o maniera de exercitare a dreptului de proprietate.
dr_on [29-01-2006]
Drepturile reale-jus in re-sunt acele drepturi subiective civile in virtutea carora titularul lor poate sa si exercite atributele asupra unui lucru determinat,in mod direct si nemijlocit,fara a fi necesara interventia unei alte persoane.
Caracterele juridice ale drpturilor reale:sunt drepturi absolute,opozabile -erga omnes.
Dreptul absolut este acel drept subiectiv civil,in temeiul caruia,titularul sau,determinat,are posibilitatea sa-l exercite singur,celorlalte persoane revenindu-le obligatia,generala si negativa,de a nu face nimic de natura sa-i aduca atingere.


dacia [07-02-2006]
Codul civil prevede care sunt drepturile reale principale: dreptul de proprietate (publica, privata),dezmembramintele dreptului de proprietate.Dreptul de proprietate este un drept real(jus in rem)deoarece intr-uneste toate carecterele acestuia. Proprietatea comuna pe cote parti, coproprietatea, care este una din modalitatile dreptului de proprietate este si ea un drept real. insa aici se pune problema altcumva notiunea " sine statator" = existenta sine statatoare care nu depinde de existenta altui drept.
In cazul coproprietatii obisnuite -art 728 din codul civil: "nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii, chiar daca ar exista conventii sau prohibitii contrarii".Din interpretarea acestui text rezulta ca starea de coproprietate este conceputa ca o stare vremelnica adica nu de sine statatoare ci conditionata de dreptul coeredelui de a cere partajul.Astfel ca in cazul coproprietatii obisnuite sau temporare suntem in prezenta unui drept real dar nu de sine statator.
Al doilea caz coproprietatea fotata si perpetua aici copropritatea este fortata deoarece exista indiferent si se mentine indiferent de vointa copropritarilor.De obicei izvorul coproprietatii este natura sau destinatia bunul si deoarece acestea au un caracter permanent copropritatea dobandeste un caracter perpetuu, neputand sa inceteze prin partaj.Astfel ca ne aflam in prezenta unui drept real de sine statator.


toma [26-02-2006]
dreptul de coproprietate nu este de sine statator in masura in care unele din atributele sale nu se pot exercita fara concursul tuturor coproprietarilor. De exemplu, actiunea in revendicare trebuie introdusa de toti coproprietariianca i. [07-03-2006]
contra


dynamic [30-09-2006]
Coproprietatea este tot un drept de proprietate, chiar daca are anumite particularitati. Coproprietarul se bucura de toate drepturile unui proprietar. Diferentele care exista nu sunt suficiente pentru a face coproprietatea un drept real de sine statator.


deceneu2006 [06-02-2007]
In urma reconstituirii dreptului de proprietate,tatal meu a fost inclus cu 25 ha teren forestier intr-o asociatie composesorala.
Avand nevoie de bani si nedorind sa detinem proprietati silvice am incercat sa realizam coversia in bani a proprietatii(adica sa o vindem).
Am constatat ca Legea 1/2000 art.28 pct.5 si pct.6 interzice acest lucru.
La fel se pare ca spune si Legea 247/2005.
Deci cum sa fie dreptul de coproprietate un drept real de sine statator daca nu putem opta pentru a-l avea sau nu?
Ce-i de facut in cazul tatalui meu/


mirelaneatu [12-02-2007]
de sine statator, dar modalitatea de exercitare e conditionata..cred ca este loc de interpretari in speta...


Gusti [22-03-2007]
Dreptul de coproprietate este un drept real asupra unui lucru la care apartine mai multor persoane. Este ca si dreptul de proprietate de sine statator.


miki70_is [25-03-2007]
sunt pro


dei@ [25-03-2007]
dreptul de coproprietate este o froma a dreptului de proprietate.
de altfel, codul civil vorbeste de urmatoarele drepturi reale: dreptul de proprietate si dezmembramintele acetuia. dreptul de coproprietate nu este mentionat... deci nu este un drept real de sine statator

Introducere postare noua 31-03-2020  


Dezbaterea a fost inchisa de lukacs, Profesor al Sectiunii
Camera Argumentelor


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: