DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)


Institutie Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)
Tip Institutie din Romania
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este persoana juridica de utilitate publica si autonoma, din care fac parte expertii contabili si contabilii autorizati, in conditiile prevazute de lege.

CECCAR, prin delegatia primita din partea autoritatii publice, acorda si retrage dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat si are dreptul sa controleze competenta si moralitatea membrilor sai.

Membrii CECCAR, potrivit actului normativ de infiintare, isi aleg organele de conducere care sa ii reprezinte in fata autoritatii publice, precum si in raporturile cu persoanele fizice si juridice din tara si strainatate.

Organele centrale de conducere ale Corpului sunt Conferinta Nationala a expertilor contabili si contabililor autorizati, denumita in continuare Conferinta Nationala, Consiliul Superior al Corpului, denumit in continuare Consiliul Superior, si Biroul permanent al Consiliului Superior, denumit in continuare Biroul permanent.

Activitatile CECCAR se desfasoara in cadrul: sectiunilor, comisiilor, departamentelor si Secretariatului general, subordonate Biroului permanent al Consiliului Superior al Corpului.

Sectiunile Corpului se organizeaza pe categorii profesionale, si anume: Sectiunea expertilor contabili si Sectiunea contabililor autorizati.

Atributiile acestora se stabilesc prin norme aprobate de Consiliul Superior al CECCAR.

Sectiunile CECCAR au urmatoarele atributii principale:
 • a) organizeaza examenele de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil si contabil autorizat, conform regulamentului elaborat de Consiliul Superior, avizat de Ministerul Finantelor si de Ministerul Educatiei Nationale si aprobat prin hotarare a Guvernului; tin evidenta persoanelor care au promovat examenul de admitere si se afla in perioada de stagiu, potrivit normelor aprobate de Consiliul Superior;
 • b) organizeaza examinarea persoanelor fizice straine care urmeaza sa exercite activitatea de expert contabil sau contabil autorizat in Romania asupra cunoasterii legislatiei nationale in domeniile fiscal, contabil si al organizarii si functionarii societatilor comerciale;
 • c) organizeaza activitatea de stagiu si examenul de aptitudini pentru dobandirea calitatii de expert contabil si contabil autorizat, potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Superior, cu avizul consultativ al Ministerului Finantelor;
 • d) elaboreaza, potrivit legii, normele privind activitatea si conduita etica a expertilor contabili si a contabililor autorizati, pe care le da publicitatii;
 • e) asigura respectarea normelor legale de catre expertii contabili si contabilii autorizati ce isi desfasoara activitatea individual, ca asociati intr-o societate comerciala de expertiza contabila sau ca salariati/colaboratori ai societatii de expertiza;
 • f) urmaresc modul de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei, conform normelor emise de Consiliul Superior, prezentand rapoarte in acest sens Biroului permanent al Consiliului Superior;
 • g) colaboreaza la elaborarea planului tematic al revistei Corpului si a planului tematic al publicatiilor proprii de specialitate;
 • h) verifica respectarea, de catre filialele Corpului, a conditiilor legale de inscriere in Tabloul Corpului a persoanelor fizice si juridice, pe baza documentelor transmise de catre acestea;
 • i) solutioneaza, in termen de 30 de zile de la inregistrare, contestatiile formulate de catre membrii Corpului, referitoare la:
  i1) respingerea de catre filiale a cererii de inscriere in Tabloul CECCAR;
  i2) autorizarea incetarii provizorii a calitatii de membru al CECCAR;
  i3) radierea din Tabloul Corpului, in cazurile prevazute de regulament;
  i4) neinregistrarea in Tabloul CECCAR de catre filiale a sediilor secundare ale societatilor comerciale de expertiza contabila recunoscute de Corp.

  Procedura de luare a unei decizii de catre sectiune pentru indeplinirea acestor atributii obliga la audierea celui interesat, care va fi incunostiintat in scris despre data audierii sale, cu cel putin 15 zile inainte. Neprezentarea acestuia la termenul fixat nu impiedica adoptarea deciziei.

  Deciziile sectiunilor trebuie motivate si se adopta cu majoritatea simpla a voturilor celor prezenti. La egalitate de voturi cel al presedintelui este hotarator.

  Deciziile se comunica prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, celui interesat, consiliului filialei si reprezentantului Ministerului Finantelor de pe langa acesta. Ele pot fi contestate la Consiliul Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati in termen de 15 zile de la comunicare.
 • j) indeplinesc alte activitati stabilite prin acte normative sau hotarari ale organelor de conducere ale Corpului, potrivit profilului lor de activitate.

 • Link institutie http://www.ceccar.ro/
  DreptOnline:: Sectiunea Institutii

  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  42 useri online

  Useri autentificati: