P | Partaj | In cazul procesului de divort, cei doi soti pot solicita si efectuarea partajarii bunurilor comune din casatorie, a partajului. Partajul se poate efectua, insa, si dupa ce hotararea de divort ramane definitiva, la solicitarea uneia dintre parti.
Existenta unor drepturi exclusive cu privire la bunuri (imobile si mobile) reprezinta, conform Codului Civil, un scop prioritar. Desi starea de indiviziune se poate sfarsi si prin alte modalitati, partajul ramane calea cea mai folosita pentru iesirea din indiviziune din punctul de vedere al proprietatii.
Mai multe detalii privind partajarea bunurilor comune din casatorie: Partaj divort
Dreptul Familiei Detalii: Partaj | Parte | Persoana ce a participat la incheierea unui act juridic, personal sau prin reprezentant, fata de care se produc efectele actului juridic. Actul juridic civil Detalii: Parte | Pasaport de serviciu | Documentele de calatorie care se elibereaza de Ministerul Afacerilor Externe, prin Directia Generala Afaceri Consulare, la solicitarea institutiilor sau autoritatilor publice interesate ori, dupa caz, a organismelor interesate, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Solicitarile privind eliberarea pasapoartelor de serviciu, inclusiv a celor electronice, trebuie sa fie insotite de note justificative in care se precizeaza scopul si calitatea in care titularii urmeaza sa se deplaseze in strainatate, intocmite de institutiile sau autoritatile ori, dupa caz, de organismele interesate.
Procedurile, documentele necesare si termenele de eliberare a pasapoartelor de serviciu, inclusiv a celor electronice, se stabilesc prin instructiuni ale Ministerului Afacerilor Externe, care se comunica institutiilor, organismelor si autoritatiior interesate.
Mai multe detalii pot fi gasite in HG 922/2009 General, extins Detalii: Pasaport de serviciu | Pasaport diplomatic | Document de calatorie care se elibereaza de Ministerul Afacerilor Externe, prin Directia Generala Afaceri Consulare, la solicitarea institutiilor sau autoritatilor publice interesate ori, dupa caz, a organismelor interesate, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Solicitarile privind eliberarea pasapoartelor diplomatice sau de serviciu, inclusiv a celor electronice, trebuie sa fie insotite de note justificative in care se precizeaza scopul si calitatea in care titularii urmeaza sa se deplaseze in strainatate, intocmite de institutiile sau autoritatile ori, dupa caz, de organismele interesate.
Mai multe detalii pot fi gasite in HG 922/2009 Drept Civil Detalii: Pasaport diplomatic | Paternitate | Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
Mai multe detalii despre paternitate pot fi regasite in Codul Familiei Dreptul Familiei Detalii: Paternitate | Patronat | Patronatele sunt organizatii ale patronilor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial.
Patronatele sunt constituite pe activitati economice si organizate pe sectiuni, diviziuni, ramuri si la nivel national. Un numar de cel putin 15 persoane juridice inmatriculate sau persoane fizice autorizate potrivit legii poate constitui un patronat.
Se pot constitui patronate si cu un numar de cel putin 5 membri in ramurile in care acestia detin peste 70% din volumul productiei. Patronatele isi pot constitui structuri organizatorice teritoriale proprii, cu sau fara personalitate juridica. Structurile organizatorice teritoriale fara personalitate juridica isi desfasoara activitatea in baza statutului patronatului din care fac parte.
Patronatul este definit in Legea nr. 356/2001, legea patronatelor
Drept Comercial Detalii: Patronat | Pensie de intretinere | Instanta judecatoreasca va hotaro, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori, precum si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca
Mai multe detalii privind stabilirea pensiei de intretinere a minorilor pot fi gasite pe Portalul specializat pe probleme de divort: Avocat-divort.ro: Pensie de intretinere pentru minor Dreptul Familiei Detalii: Pensie de intretinere | Performanta energetica a cladirii | Energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ īn principal: īncalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza luandu-se īn considerare izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, proiectarea si amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei si alti factori, inclusiv climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie.
Performanta energetica a cladirii se exprima cu claritate si poate include un indicator al emisiei de dioxid de carbon.
Performanta energetica a cladirii este definita in Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor General, extins Detalii: Performanta energetica a cladirii | Persoana fizica autorizata | Persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
Activitatea persoanei fizice autorizate este reglementata de OUG nr. 44/2008 Drept Comercial Detalii: Persoana fizica autorizata | Piata relevanta | Piata relevanta a produsului cuprinde toate produsele si/sau serviciile pe care consumatorul le considera interschimbabile sau substituibile, datorita caracteristicilor, preturilor si utilizarii acestora.
Piata relevanta geografica cuprinde zona in care intreprinderile in cauza sunt implicate in cererea si oferta de produse sau servicii, in care conditiile de concurenta sunt suficient de omogene si care poate fi delimitata de zonele geografice invecinate, deoarece conditiile de concurenta difera in mod apreciabil in respectivele zone.
Prin urmare, piata relevanta in cadrul careia trebuie evaluata o anumita problema de concurenta se determina prin analiza atat a pietei relevante a produsului, cat si a pietei relevante geografice.
Definirea pietei relevante, publicata de Consiliul Concurentei: Ordinul 388/2010 Drept Comercial Detalii: Piata relevanta | Plasament privat | Instrument de datorie publica materializat prin contractarea in mod direct de imprumuturi sau vanzarea directa de titluri de stat catre un investitor ori un grup restrans de investitori autorizati sa opereze pe pietele financiare care au capacitatea de a evalua si administra beneficiile si riscurile unei oportunitati de investitii si care se afla sub reglementarea autoritatilor de supraveghere a pietelor financiare. Utilizarea acestui instrument se realizeaza in conditii specifice determinate de caracterul confidential al tranzactiei solicitat de investitori.
Plasamentul privat este definit in HG nr. 759/2009 Drept Bancar si Financiar Detalii: Plasament privat | Plata lucrului nedatorat | Executarea de catre o persoana a unei obligatii la care nu era tinuta si pe care a facut-o fara intentia de a plati datoria altuia. Drept Civil Detalii: Plata lucrului nedatorat | Politia Fitosanitara | Politia Fitosanitara controleaza aplicarea si respectarea legislatiei fitosanitare si a regimului de carantina fitosanitara.
Personalul specializat al Politiei Fitosanitare din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare si Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara isi exercita atributiile pe intreg teritoriul Romaniei, iar cel din cadrul unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala, numai in cadrul judetelor si respectiv al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat unde isi desfasoara activitatea.
Cadrul juridic al Politiei Fitosanitare este descris de Ordin nr. 38/2009 privind organizarea si functionarea Politiei Fitosanitare General, extins Detalii: Politia Fitosanitara | Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale | Societate de asigurare-reasigurare constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
PAID isi desfasoara activitatea in baza propriului act constitutiv, a Legii nr. 260/2008, a Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, a normelor emise in aplicarea acesteia si a prezentelor norme.
Despre definirea si atributiile PAID: Ordin nr. 17/2009 Drept Bancar si Financiar Detalii: Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale | Poprire | Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.
Poprirea este reglementata de Codul de Procedura Civila Drept Procesual Civil Detalii: Poprire | Posesie | Conform art. 1846 Cod Civil: "detinerea unui lucru sau folosinta unui drept exercitata, una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru".
Posesia se aplica atat dreptului de proprietate cat si celorlalte drepturi reale. Ea este prerogativa titularului dreptului de proprietate de a stapani bunul direct si nemijlocit, sau indirect si mijlocit, prin intermediul unui tert, care exercita stapanirea in numele si interesului proprietarului Drept Civil Detalii: Posesie | Prescriptia extinctiva | Stingerea dreptului la actiune neexercitat in termenul de prescriptie General, extins Detalii: Prescriptia extinctiva | Prezumtie | Presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex. General, extins Detalii: Prezumtie | Procedura succesorala notariala | Procedura succesorala notariala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, atunci cand are cunostinta ca mostenirea cuprinde bunuri imobile.
In cazul decesului unei persoane care nu a avut ultimul domiciliu in tara, procedura succesorala se poate indeplini de notarul public din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care defunctul si-a avut bunurile cele mai importante ca valoare.
Notarul public sesizat are obligatia de a verifica in prealabil competenta teritoriala, iar daca constata ca succesiunea este in competenta altui birou notarial, se desesizeaza, fara sa mai citeze partile, trimitand cauza notarului public competent.
In cazul in care intr-o circumscriptie teritoriala sunt mai multe birouri de notari publici, competenta de indeplinire a procedurii succesorale apartine primului birou sesizat. Notarul public va verifica daca procedura succesorala nu s-a deschis la un alt birou de notar public din aceeasi circumscriptie, cercetand, in acest scop, registrul de evidenta a succesiunilor.
Procedura succesorala notariala este descrisa in Legea notarilor publici si a activitatii notariale, legea nr. 36/1995, consolidata Contracte Detalii: Procedura succesorala notariala | Proces penal | Are ca scop constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.
Procesul penal trebuie sa contribuie la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor.
Procesul penal se desfasoara atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii, potrivit dispozitiilor prevazute de lege. Actele necesare desfasurarii procesului penal se indeplinesc din oficiu, afara de cazul cand prin lege se dispune altfel.
In desfasurarea procesului penal trebuie sa se asigure aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana faptuitorului.
Procesul penal este definit in Codul de Procedura Penala, consolidat
Drept Procesual Penal Detalii: Proces penal | Programul Mihail Kogalniceanu | Program guvernamental avand ca obiectiv acordarea de facilitati de subventionare partiala a dobanzilor si, dupa caz, de garantare de catre stat, pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii de catre institutiile de credit.
Mihail Kogalniceanu este un program multianual pe perioada 20112013 de incurajare si de stimulare a dezvoltarii I.M.M.-urilor, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 125.000 lei/I.M.M./an, cu dobanda partial subventionata si, dupa caz, garantarea creditului de catre stat, vizand sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de finantari, pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an in vederea desfasurarii activitatii, cu posibilitatea prelungirii in conditiile prezentei ordonante de urgenta, fara a depasi durata programului.
Programul Mihail Kogalniceanu este reglementat prin: Drept Comercial Detalii: Programul Mihail Kogalniceanu | Programul Prima Casa | Program guvernamental care are ca obiectiv declarat facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite.
Beneficiarii programului Prima casa sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nici nu au in derulare un credit ipotecar.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A - IFN (FNGCIMM), garanteaza, in numele si in contul statului, creditele acordate persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul programului.
Programul Prima Casa este reglementata de OUG nr. 60/2009 si de normele prezente in HG nr. 717/2009
Drept Bancar si Financiar Detalii: Programul Prima Casa | Publicitatea imobiliara | Publicitatea imobiliara intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din acelasi teritoriu administrativ si se realizeaza de catre oficiile teritoriale pentru imobilele situate in raza de activitate a acestora
Activitatea de publicitate imobiliara in cadrul oficiilor teritoriale este indeplinita de registratori de carte funciara, denumiti in continuare registratori, numiti prin ordin al directorului general al Agentiei Nationale, in urma unui concurs organizat de aceasta.
Publicitatea imobiliara este reglementata de Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, legea nr. 7/1996 Drept Civil Detalii: Publicitatea imobiliara | Putere parinteasca | Totalul drepturilor acordate de lege parintilor asupra persoanei si bunurilor copilului, atat timp cat acesta este minor si neemancipat.
Puterea parinteasca nu este numai o institutie creata exclusiv de dreptul civil; mai presus de toate ea este o consecinta a organizarii familiei si a faptului ca parintele isi ocroteste copiii.
Organizarea protectiei copilului este baza familiei si consecinta normala a raportului de filiatiune (C. Hamangiu, Drept Civil Roman). Drept Civil Detalii: Putere parinteasca |
Poate fi de interes si: Niciun link inscris in sistemul contextual | Drept international public. Volumul I. Editia 3 Miga-Besteliu Raluca
 46.67 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|