O | Obligatia de intretinere | Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa continue a da intretinere copilului, cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.
Copilul va putea fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut timp de 10 ani, astfel cum se arata in alineatul precedent.
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Obligatia de intretinere este reglementata de Codul Familiei
Dreptul Familiei Detalii: Obligatia de intretinere | Obligatiune ipotecara | In scopul atragerii fondurilor necesare pentru acordarea de credite ipotecare, institutiile financiare autorizate conform legii pot emite, in conditiile Legii nr. 52/1994, obligatiuni in baza portofoliului de creante ipotecare sau privilegiate detinut.
Obligatiunile ipotecare vor putea fi emise in limita a 60% din valoarea portofoliului.
Obligatiunile ipotecare sunt valori mobiliare si vor fi tranzactionate pe pietele de capital autorizate.
Obligatiunile ipotecare sunt reglementate de Legea nr. 190/1999 privind Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare Drept Bancar si Financiar Detalii: Obligatiune ipotecara | Ocrotirea minorului | Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei, ori infiati.
Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.
Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil.
Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului (formulare initiala: socialist), spre a-l face folositor colectivitatii.
Copilul minor este intretinut de parintii sai.
Mai multe reglementari in acest sens pot fi gasite in Codul Familiei Dreptul Familiei Detalii: Ocrotirea minorului | Operator economic | Persoana fizica sau juridica, autorizata, care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica, importa, depoziteaza, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii.
Orice operator economic este obligat sa introduca pe piata numai produse sigure pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.
Termenul este definit in cadrul Codul Consumului Drept Comercial Detalii: Operator economic | Ordinul Arhitectilor din Romania | Ordinul Arhitectilor din Romania se infiinteaza in conditiile legii ca organizatie profesionala, cu personalitate juridica de drept privat, apolitica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii, autonoma si independenta. Ordinul are rolul de a reprezenta si ocroti, la nivel national si international, interesele profesiei de arhitect.
Ordinul Arhitectilor din Romania are sediul central in municipiul Bucuresti si este organizat cu filiale in teritoriu. Activitatea lui se finanteaza din taxe de inscriere, cotizatii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestari culturale, stiintifice, economice si drepturi editoriale specifice pe care le desfasoara, precum si din donatii legale, sponsorizari sau alte surse, in conditiile legii.
Din Ordinul Arhitectilor din Romania fac parte toti arhitectii cu drept de semnatura, stagiarii si toti ceilalti membri purtatori ai titlului de arhitect, la cererea acestora.
Ordinul Arhitectilor din Romania are urmatoarele atributii:
a) protejeaza si promoveaza calitatea produsului de arhitectura si urbanism;
b) urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei in respectul codului deontologic al acesteia;
c) propune reglementari legislative si normative specifice, in vederea promovarii lor;
d) reprezinta interesele membrilor sai in fata autoritatilor publice si administrative, precum si in organismele profesionale internationale;
e) atesta arhitectilor dreptul de semnatura si gestioneaza Tabloul National al Arhitectilor.
Atributia Ordinului Arhitectilor din Romania privind acordarea dreptului de semnatura nu poate fi exercitata de nici o alta institutie sau asociatie profesionala.
Functionarea Ordinului Arhitectilor din Romania este reglementata prin Legea nr. 184/2001 privind Organizarea si exercitarea profesiei de Arhitect
General, extins Detalii: Ordinul Arhitectilor din Romania | Ordonanta presedintiala | In domeniul procedurii civile, instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
Ordonanta presedintiala in procedura civila este reglementata de Codul de Procedura Civila Drept Procesual Civil Detalii: Ordonanta presedintiala |
Poate fi de interes si: Niciun link inscris in sistemul contextual | 271 de organizatii internationale interguvernamentale Jura Cristian,Jura Cristian
 38.17 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|