I | IBAN | IBAN (International Bank Account Number - Numarul de cont bancar international) a fost introdus pentru a standardiza identificarea conturilor bancare. Contul IBAN a plecat, in formarea sa, de la numerele initiale de cont bancare, existente anterior introducerii IBAN, la care s-au adaugat anumite caractere de identificare internationala.
Alte detalii despre contul IBAN: Contul IBAN: definitie si verificare Drept Bancar si Financiar Detalii: IBAN | Imbogatire fara justa cauza | Faptul juridic prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe vre-un temei juridic. Drept Civil Detalii: Imbogatire fara justa cauza | Imbunatatiri funciare | Activitati privind exploatarea, intretinerea, reparatiile, proiectarea si constructia sistemelor si amenajarilor de irigatii sau desecare si drenaj, lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor sau combatere a eroziunii solului, precum si reabilitarea si consolidarea acestora.
Activitatile privind imbunatatirile funciare sunt definite in Legea nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, republicata 2009 Drept Funciar Detalii: Imbunatatiri funciare | INCOTERMS | Incoterms 2000 reprezinta termenii comerciali international acceptati ce definesc si statueaza cadrul in care cumparatorul si vanzatorul isi desfasoara rolul in privinta transportului de marfa, proprietatea asupra marfii, asigurarea marfii.
Detalierea termenilor Incoterms 2000 este realizata: Incoterms 2000 Drept Comercial Detalii: INCOTERMS | Incredintare minor | Instanta judecatoreasca va hotari, o data cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Mai multe detalii privind incredintarea minorilor din casatorie, in cazul divortului, pot fi gasite pe Portalul specializat pe probleme de divort: Avocat-divort.ro: Incredintarea minorilor din casatorie
Dreptul Familiei Detalii: Incredintare minor | Inculpat | Persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala este parte in procesul penal.
Dreptul de aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal.
In cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.
Invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia.
In cazul cand exista probe de vinovatie, invinuitul sau inculpatul are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.
Inculpatul este definit in Codul de Procedura Penala, consolidat Drept Procesual Penal Detalii: Inculpat | Indicele BET | Scopurile crearii primul indice BET® al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sunt urmatoarele:
reflectarea tendintei de ansamblu a preturilor corespunzatoare celor mai lichide si active 10 societati tranzactionate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Aceste societati sunt selectate in lista tuturor societatilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti, exclusiv SIF, aplicandu-se totodata si criteriul diversificarii activitatii societatilor respective.
furnizarea unei baze adecvate pentru tranzactionarea instrumentelor derivate pe indici (index options si contracte futures) pentru a asigura mecanisme de acoperire a riscului pentru investitori.
Mai multe detalii pot fi gasite pe Indici bursieri Drept Bancar si Financiar Detalii: Indicele BET | Informare consumator | Statul trebuie sa realizeze si sa incurajeze folosirea de programe menite sa asigure consumatorilor o informare si o educare corespunzatoare, pentru a permite acestora sa actioneze in mod distinct, in vederea unei alegeri corecte bazate pe o informare corespunzatoare asupra bunurilor si a serviciilor si sa fie cunoscatori ai drepturilor si responsabilitatilor ce le revin.
Statul, prin mijloacele sale, are ca scop protejarea consumatorilor la achizitionarea de produse si servicii, precum si protejarea interesului public general impotriva publicitatii inselatoare, a consecintelor negative ale publicitatii si stabileste conditiile in care este permisa publicitatea comparativa.
Avand in vedere necesitatea asigurarii unei informari complete, concrete si inteligibile a consumatorilor pot fi initiate programe privind informarea consumatorilor prin massmedia.
Cadrul general privind obligativitatea informarii si educarii consumatorilor este definit in Legea privind codul consumului, legea nr. 296/2004, republicat 2008 Drept Comercial Detalii: Informare consumator | Inopozabilitate | Sanctiune ce intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru anumite acte juridice General, extins Detalii: Inopozabilitate | Institutie financiara nebancara | IFN - Entitati, altele decat institutiile de credit, ce desfasoara activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege.
Institutiile financiare nebancare au obligatia de a se constitui ca societati comerciale pe actiuni.
Denumirea unei entitati care desfasoara activitate de creditare, in conditiile prezentei legi, va include sintagma institutie financiara nebancara sau abrevierea acesteia, I.F.N.. In cazul institutiilor financiare nebancare ce fac obiectul inscrierii in Registrul de evidenta, includerea in denumire a sintagmei institutie financiara nebancara sau a abrevierii acesteia, I.F.N., este optionala.
Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare:
a) acordare de credite, incluzand, fara a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare;
b) leasing financiar;
c) emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;
d) acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
e) acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
f) alte forme de finantare de natura creditului.
IFN-urile sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare Drept Bancar si Financiar Detalii: Institutie financiara nebancara | Institutul Notarial Roman | Entitate cu personalitate juridica, in conditiile stabilite prin statutul propriu, aprobat de Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
Institutul Notarial Roman asigura perfectionarea activitatii notariale, pregatirea notarilor stagiari, precum si pregatirea profesionala continua a notarilor publici si a altor specialisti licentiati in drept, avand dreptul de a elibera diplome recunoscute de institutiile abilitate.
Institutul Notarial Roman are stampila si sigla proprii si se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza fara indeplinirea altor formalitati.
Institutul Notarial Roman a fost introdus prin Lege nr. 298/2009 Profesii juridice Detalii: Institutul Notarial Roman | Interdictia casatoriei | Este oprit sa se casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita.
Este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.
Este oprita casatoria:
a) intre cel care infiaza sau ascendentii lui, de o parte, si cel infiat ori descendentii acestuia, de alta;
b) intre copiii celui care infiaza, de o parte, si cel infiat sau copiii acestuia, de alta;
c) intre cei infiati de aceeasi persoana.
Pentru motive temeinice, casatoria intre persoanele prevazute la lit. b si c de mai sus poate fi incuviintata potrivit dispozitiilor Codului Familiei.
In timpul tutelei, casatoria este oprita intre tutore si persoana minora ce se afla sub tutela sa.
Mai multe detalii in acest sens se afla in :Codul Familiei. Dreptul Familiei Detalii: Interdictia casatoriei | Interes public | Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor.
Informatia de interes public reprezinta orice informatie care priveste activitatile sau care rezulta din activitatile unei autoritati publice ori institutii publice, indiferent de suportul ei.
Reglementarile din aceasta definitie au fost preluate din Legea nr. 477/2004
Drept Civil Detalii: Interes public | Interventie | Oricine are interes poate interveni intr-o pricina ce se urmeaza intre alte persoane. Interventia este in interes propriu cand cel care intervine invoca un drept al sau. Ea este in interesul uneia din parti cand sprijina numai apararea acesteia.
Cererea de interventie in interes propriu va fi facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata. Ea se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor. Cu invoirea partilor, interventia in interes propriu se poate face si in instanta de apel.
Cererea de interventie in interesul uneia din parti se poate face chiar inaintea instantei de recurs.
Dupa ascultarea partilor si a celui care intervine, instanta va hotari asupra incuviintarii in principiu a interventiei. Incheierea nu se poate ataca decat o data cu fondul. Dupa incuviintarea in principiu, instanta va dispune comunicarea interventiei si, in cazurile in care intampinarea este obligatorie, va soroci termenul in care aceasta va trebui depusa.
Cererea de interventie este reglementata de Codul de Procedura Civila al Romaniei Drept Procesual Civil Detalii: Interventie | Intreprindere economica | Activitatea economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca atrasa, materii prime, mijloace logistice si informatie, pe riscul intreprinzatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Intreprinderea economica este definita in OUG nr. 44/2008
Drept Comercial Detalii: Intreprindere economica | Intreprindere familiala | Intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa
Inmatricularea persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si a intreprinderilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se fac pe baza rezolutiei directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, potrivit legii speciale, fara a fi necesara pronuntarea de catre judecatorul delegat a incheierii prevazute la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
Activitatea intreprinderii familiale este reglementata de OUG nr. 44/2008
Drept Comercial Detalii: Intreprindere familiala | Ipoteca | O garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj. Drept Civil Detalii: Ipoteca |
Poate fi de interes si: Niciun link inscris in sistemul contextual | Media interactiva – aspecte de design si productie pentru web Georgeta Drula
 25.41 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|