F | Familie | Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti.
In Romania statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei.
Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material.
Familia si relatiile de familie sunt reglementate de Codul Familiei Dreptul Familiei Detalii: Familie | finantarea actelor de terorism | Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani:
schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderi sau al disimulari originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei;
ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni;
dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
Mai multe detalii: Legea 656/2012 republicata in 2012 Drept Penal Detalii: finantarea actelor de terorism | Fond funciar | Terenurile de orice fel, indiferent de destinatie, de titlul pe baza caruia sunt detinute sau de domeniul public ori privat din care fac parte, constituie fondul funciar al Romaniei.
Fondul funciar si, in mod corespunzator, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale trebuie inregistrate in documentele de evidenta funciara si de publicitate imobiliara prevazute de lege.
Fondul funciar este reglementat de Legea fondului funciar, legea nr. 18/1991, republicata 1998 Drept Funciar Detalii: Fond funciar | Fondul Roman de Contragarantare | Institutie financiara specializata, constituit sub forma unei societati pe actiuni emitente de actiuni nominative, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciALe, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fondul are ca obiect unic de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare legal infiintate, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare contractate de intreprinderile mici si mijlocii de la Institutiile de credit si alte institutii financiare nebancare, autorizate potrivit legii.
Fondul poate desfasura si activitati conexe, necesare si subordonate realizarii obiectului sau unic de activitate
Fondul Roman de Contragarantare este reglementat de OUG nr. 23/2009, aprobata cu modificari de Legea 312/2009 Drept Bancar si Financiar Detalii: Fondul Roman de Contragarantare | Formare profesionala continua | Perfectionarea avocatilor se va realiza prin organizarea de conferinte, seminarii si dezbateri asupra unor probleme incluse in programul de perfectionare.
Avocatul are datoria de a asigura cel mai inalt nivel de pregatire profesionala si de a mentine nivelul competentei profesionale, sa promoveze idealurile si normele deontologice ale profesiei de avocat, in scopul indeplinirii obligatiilor profesionale. In acest scop, avocatul trebuie sa-si completeze pregatirea profesionala prin actualizarea cunostintelor in domeniile in care isi exercita profesia, urmand o pregatire continua in raport cu domeniile profesionale de interes.
Pregatirea trebuie sa aiba un caracter specializat, cu continut preponderent practic, prin utilizarea cunostintelor teoretice, in vederea stimularii si formarii competentelor profesionale, a capacitatii de interpretare a normei juridice, dezvoltarea spiritului de analiza si sinteza, insusirea termenilor tehnico-juridici de specialitate, in vederea utilizarii corecte.
Mai multe detalii pot fi regasite in Programul de pregatire profesionala continua a avocatilor pe perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2011 Profesia de avocat Detalii: Formare profesionala continua | Formul shopping in divort | Procesul alegerii intre mai multe posibile jurisdictii in cadrul carora s-ar putea judeca un proces de divort si s-ar putea da o hotarare judecatoreasca valabila, in baza faptului ca tratamentul de care beneficiaza cel ce alege este mai favorabil decat in alta jurisdictie.
Mai multe detalii pot fi aflate pe pagina dedicata: Forum shopping in divort - AvocatRomania.ro Dreptul Familiei Detalii: Formul shopping in divort | Fosti proprietari legea 112/1995 | Persoane fizice - ai imobilelor cu destinatia de locuinte, trecute ca atare in proprietatea statului sau a altor persoane juridice, dupa 6 martie 1945, cu titlu, si care se aflau in posesia statului sau a altor persoane juridice la data de 22 decembrie 1989, beneficiaza de masurile reparatorii prevazute de prezenta lege.
De prevederile alin. 1 beneficiaza si mostenitorii fostilor proprietari, potrivit legii.
Persoanele prevazute la art. 1, legea nr. 112/1995 beneficiaza de restituirea in natura, prin redobindirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor in care locuiesc in calitate de chiriasi sau a celor care sunt libere, iar pentru celelalte apartamente primesc despagubiri in conditiile art. 12.
Mai multe detalii pot fi consultate in Legea nr. 112/1995, privind reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului Drept Civil Detalii: Fosti proprietari legea 112/1995 |
Poate fi de interes si: Niciun link inscris in sistemul contextual | Noul Cod de procedura civila. Jurisprudenta rezumata Mihail C. Barbu
 55.17 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|