E | Egalitate in drepturi | Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Nimeni nu este mai presus de lege.
Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara.
Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.
Principiul egalitatii in drepturi este consfintit de Constitutia Romaniei Drept Civil Detalii: Egalitate in drepturi | Eticheta | Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Informarea consumatorilor despre produsele si serviciile oferite se realizeaza, in mod obligatoriu, prin elemente de identificare si caracterizare ale acestora, inscrise la vedere, in mod vizibil, lizibil si usor de inteles, dupa caz, pe produs, eticheta, ambalaj de vanzare sau in cartea tehnica, instructiunile de folosire ori altele asemenea, ce insotesc produsul sau serviciul, in functie de natura acestuia.
Scopul etichetarii este de a oferi consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi.
Etichetarea si metodele prin care aceasta se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referiri la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta interdictie apele minerale naturale, precum si orice alimente cu destinatii nutritionale speciale, expres prevazute prin acte normative.
Termenul este definit in cadrul Codul Consumului Drept Comercial Detalii: Eticheta | Executor judecatoresc | Executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii se efectueaza de catre executorii judecatoresti, daca legea nu prevede altfel.
Executorii judecatoresti indeplinesc si alte atributii date prin lege in competenta lor.
Executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public. Actul indeplinit de executorul judecatoresc, in limitele competentelor legale, purtand stampila si semnatura acestuia, precum si numarul de inregistrare si data, este act de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege.
La cererea executorului judecatoresc cei care datoreaza sume de bani debitorului urmarit ori detin alte bunuri ale acestuia, supuse urmaririi potrivit legii, au obligatia sa dea informatiile necesare pentru efectuarea executarii silite.
Executorul judecatoresc are urmatoarele atributii:
a) punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
b) notificarea actelor judiciare si extrajudiciare;
c) comunicarea actelor de procedura;
d) recuperarea pe cale amiabila a oricarei creante;
e) aplicarea masurilor asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca;
f) constatarea unor stari de fapt in conditiile prevazute de Codul de procedura civila;
g) intocmirea proceselor-verbale de constatare, in cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de catre debitor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila;
h) intocmirea, potrivit legii, a protestului de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor, dupa caz;
i) orice alte acte sau operatiuni date de lege in competenta lui.
Profesia executorului judecatoresc este reglementata de Legea nr. 188/2000 a executorilor judecatoresti Profesii juridice Detalii: Executor judecatoresc | Expertiza criminalistica | actul procesual prin care se efectueaza o cercetare stiintifica a probelor materiale destinata identificarii persoanelor, obiectelor, substantelor, fenomenelor sau evenimentelor, stabilirii anumitor proprietati, modificari de forma, aspect, continut ori structura, precum si a mecanismului producerii acestora.
Expertiza criminalistica este definita in HG nr. 458/2009 - modificare Institutului National de Expertize Criminalistice Drept Penal Detalii: Expertiza criminalistica |
Poate fi de interes si: Niciun link inscris in sistemul contextual | Impactul coruptiei si al fraudei din achizitiile publice asupra absorbtiei fondurilor europene Florin Gheorghe Bene, Mihaela Bene
 46 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|