DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. 5 din 21 ianuarie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor Legii nr. 85/1992 in cazul contractelor de inchiriere incheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 21-01-2008
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. 5 din 21 ianuarie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor Legii nr. 85/1992 in cazul contractelor de inchiriere incheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ


Publicata in Monitorul Oficial nr. 673/2008 - M. Of. nr. 673 / 30 sept. 2008

Dosar nr. 59/2007

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la problema aplicabilitatii dispozitiilor Legii nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata, in cazul contractelor de inchiriere incheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 88 de judecatori din totalul de 114 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru a fi admis in sensul de a se stabili ca dispozitiile Legii nr. 85/1992 sunt aplicabile si contractelor de inchiriere incheiate ulterior intrarii sale in vigoare, in sensul ca titularii unor asemenea contracte pot solicita obligarea unitatilor economice sau bugetare de stat la incheierea contractelor de vanzare-cumparare a suprafetelor locative pe care le ocupa.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a ivit diversitate de solutii in aplicarea dispozitiilor Legii nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata, in situatia in care contractele de inchiriere au fost incheiate dupa data intrarii in vigoare a legii.

Astfel, unele instante au considerat ca titularii contractelor de inchiriere a suprafetelor locative construite din fondurile statului si ale unitatilor economice sau bugetare de stat incheiate dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 85/1992 nu pot beneficia de prevederile acestui act normativ.

S-a motivat ca acest punct de vedere se impune deoarece beneficiul facultatii de a cumpara, cu obligatia imperativa corelativa de a vinde, instituita in sarcina persoanelor juridice detinatoare ale unor astfel de locuinte, este acordat doar titularilor contractelor de inchiriere din momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 85/1992.

S-a apreciat ca aceasta obligatie imperativa de a vinde nu este instituita decat in beneficiul celor care aveau calitatea de chirias la data de 29 iulie 1992, cand au intrat in vigoare prevederile legii ce au reglementat acest beneficiu.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca dispozitiile Legii nr. 85/1992 sunt aplicabile si contractelor de inchiriere incheiate ulterior intrarii legii in vigoare.

In sustinerea acestui punct de vedere s-a apreciat ca dispozitiile art. 7 din legea mentionata impun drept conditie pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare doar pe aceea ca locuintele sa fi fost construite anterior intrarii in vigoare a legii, nu si pe aceea a anterioritatii contractului de inchiriere.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

In adevar, in art. 1 alin. 1 din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata, se prevede ca *locuintele construite din fondurile statului pot fi cumparate de titularii contractelor de inchiriere, cu plata integrala sau in rate a pretului, in conditiile Decretului-lege nr. 61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie si ale prezentei legi*.

Pe de alta parte, potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr. 85/1992: *Locuintele construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, altele decat locuintele de interventie, vor fi vandute titularilor contractelor de inchiriere, la cererea acestora, cu plata integrala sau in rate a pretului, in conditiile Decretului-lege nr. 61/1990 si ale prezentei legi*, iar in conformitate cu alin. 2 al aceluiasi articol *vor fi vandute la cerere, in conditiile prevederilor alin. 1 si cu respectarea dispozitiilor art. 1 alin. 3, titularilor de contracte de inchiriere si locuintele care inainte de 6 martie 1945 au apartinut regiilor autonome, institutiilor si societatilor cu capital de stat, mixt sau privat, care si-au incetat existenta dupa aceasta data sau, dupa caz, au devenit, prin reorganizare, unitati economice sau bugetare de stat*, pentru ca, in fine, prin alin. 6 al acestui articol sa se precizeze ca *beneficiaza de prevederile alin. 1 si chiriasii care nu sunt angajatii unitatilor proprietare*.

Din continutul acestor norme legale rezulta deci ca, prin reglementarea obligativitatii vanzarii imobilelor ce intra sub incidenta lor, se instituie o limitare a principiului autonomiei de vointa a partilor, consacrat de art. 969 alin. 1 din Codul civil, conform caruia: *Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.*

Ca urmare, sub acest aspect, consimtamantul care sta de regula la baza contractului trebuie sa se circumscrie necesitatii de ordin juridic, astfel cum este precizata de dispozitiile Legii nr. 85/1992.

In adevar, prin acest act normativ si prin Decretul-lege nr. 61/1990 s-a conferit titularilor contractelor de inchiriere dreptul de a cumpara, la cerere, locuintele sau spatiile cu alta destinatie construite din fondurile statului si ale unitatilor economice sau bugetare de stat, cu exceptia locuintelor de interventie.

De altfel, in art. 1 alin. 1 din Legea nr. 85/1992, facandu-se referire la locuintele construite din fondurile statului, se stabileste ca acestea *pot fi cumparate* sau *vor fi vandute* ca atare, ceea ce subliniaza ca nasterea raportului juridic este la latitudinea titularului contractului de inchiriere, care, fara a fi legat de vreun termen, poate formula cerere de cumparare.

Obligatia de a vinde insa intervine doar atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: locuintele sa fie construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat pana la intrarea in vigoare a legii, solicitantul sa fie titular al contractului de inchiriere, putand fi sau nu angajat al unitatii proprietare, iar locuintele sa nu faca parte din categoria celor de interventie, in sensul dispozitiilor art. 7 alin. 7 din Legea nr. 85/1992.

Totodata, este de observat ca legea nu conditioneaza obligativitatea vanzarii de existenta unui contract de inchiriere valabil incheiat la data intrarii sale in vigoare, de acest moment fiind conditionata doar situatia locuintelor, care, potrivit dispozitiilor art. 7 alin. 1 din lege, au fost *construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi*.

Asadar, obligatia de vanzare a acestor imobile este una in rem, in raport cu natura obiectului (locuinta construita din fondurile unitatilor economice sau bugetare, pana la data intrarii in vigoare a legii), si nu o obligatie in personam, derivata din calitatea de chirias la data intrarii in vigoare a legii.

Ca urmare, pentru a beneficia de dispozitiile Legii nr. 85/1992, solicitantul trebuie sa aiba calitatea de chirias in momentul realizarii acordului de vointa (data inaintarii cererii de cumparare), si nu la data intrarii in vigoare a legii.

De altfel, ratiunea acestei interpretari este impusa nu numai de continutul neechivoc al textelor de lege mentionate, dar si de scopul adoptarii acestei legi, care este acela de a crea posibilitatea ca oricare chirias al unei locuinte construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat sa devina proprietar al locuintei respective, prin cumparare, in anumite conditii de pret si creditare.

Insasi evolutia reglementarilor legale in materie, prin succesiunea lor logica (Decretul-lege nr. 61/1990, Legea nr. 85/1992, Legea nr. 114/1996), reflecta optiunea puterii legiuitoare de a lua masuri de protectie sociala, dand posibilitate tuturor chiriasilor sa cumpere locuintele pe care le ocupa.

In cazul in care legiuitorul ar fi dorit ca de dispozitiile acestei legi sa beneficieze doar o anumita categorie de chiriasi, respectiv cei care aveau contract de inchiriere valabil incheiat la data intrarii in vigoare a actului normativ, excluzandu-i deci pe chiriasii ulteriori, ar fi prevazut in mod expres aceasta.

Pe de alta parte, prin dispozitiile art. 2 alin. 2 si 3, art. 6 alin. 2 si ale art. 7 alin. 7 si 9 din Legea nr. 85/1992, se stabilesc in mod expres, imperativ si limitativ categoriile de locuinte care nu pot fi instrainate.

Asa fiind, fata de scopul acestui act normativ, de principiile aplicarii legii civile in timp, precum si de regulile de interpretare logica a normelor juridice, se impune ca, in lipsa unei prevederi legale exprese de interdictie, sa beneficieze de dispozitiile Legii nr. 85/1992 toti titularii contractelor de inchiriere a locuintelor, indiferent de momentul incheierii acestor contracte.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca dispozitiile Legii nr. 85/1992, republicata, sunt aplicabile si in cazul contractelor de inchiriere incheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc ca dispozitiile Legii nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata, sunt aplicabile si in cazul contractelor de inchiriere incheiate dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 ianuarie 2008.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
35 useri online

Useri autentificati: