DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. 31 din 2 iunie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit major

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 02-06-2008
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. 31 din 2 iunie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit major


Publicata in Monitorul Oficial nr. 204/2009 - M. Of. nr. 204 / 31 martie 2009

Dosar nr. 14/2008

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 87 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand admiterea acestuia in sensul de a se stabili ca, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major, sedinta de judecata este nepublica.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala privind caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca intr-o atare situatie sedinta de judecata este publica.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca in cazul inculpatului, minor la data savarsirii faptei, devenit ulterior major sedinta de judecata este nepublica, indiferent de data cand a intervenit majoratul.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Procedura aplicabila in cazurile cu infractori minori este reglementata in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala.

Este adevarat ca prin art. 290 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca *sedinta de judecata este publica*, interzicandu-se minorilor sub 16 ani sa asiste la o atare sedinta.

Dar de la acest principiu general legiuitorul, avand in vedere situatia speciala a minorului, disponibilitatea sa psihofizica aparte, caracterul si personalitatea acestuia, aflate intr-un continuu proces de formare si modelare, a instituit pentru minorii infractori o procedura speciala.

In acest sens, prin art. 485 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca *sedinta in care are loc judecarea infractorului minor se desfasoara separat de celelalte sedinte*, iar la alin. 2 din acelasi articol se mai prevede ca *sedinta nu este publica*, precizandu-se, in continuare, ca *la desfasurarea sedintei pot asista persoanele aratate in articolul precedent, aparatorii partilor, precum si alte persoane cu incuviintarea instantei*.

Din aceste prevederi reiese astfel in mod vadit ca nepublicitatea sedintei este aplicabila pe tot parcursul judecatii, inclusiv in ipoteza in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.

Pe de alta parte, in art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006, se prevede imperativ ca *inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori*, spre deosebire de reglementarea anterioara, cand prin acest text de lege se prevedea ca *inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit procedurii obisnuite, daca la data sesizarii instantei implinise varsta de 18 ani*.

Asa fiind, in urma modificarii aduse dispozitiilor art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, legiuitorul a inclus in sfera aplicabilitatii *dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori* totalitatea actelor si formelor procesuale cu caracter derogatoriu de la procedura de drept comun, inclusiv cele referitoare la judecata.

Prin urmare, rezulta ca inculpatului minor la data savarsirii faptei, care ulterior a devenit major, i se aplica dispozitiile privind procedura speciala cuprinsa in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala, inclusiv cele referitoare la faza cercetarii judecatoresti (compunerea completului de judecatori anume desemnati; judecarea in prezenta acestuia, cu exceptia cazului cand se sustrage de la judecare; citarea la judecarea cauzei, in afara de parti, a Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor minori, precum si a parintilor; caracterul nepublic al sedintei de judecata).

Asadar, singura conditie ce trebuie indeplinita pentru a fi incidente aceste prevederi o reprezinta minoritatea inculpatului la data savarsirii faptei, nemaiavand relevanta varsta dobandita pana la momentele procesuale ale cauzei.

In consecinta, in temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca dispozitiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazurile in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata trebuie sa aiba loc in sedinta nepublica.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dispozitiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata va avea loc in sedinta nepublica.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 2 iunie 2008.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
59 useri online

Useri autentificati: