DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XIX din 12 iunie 2006 cu privire la incadrarea juridica a faptei de folosire de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate cu scopul inmatricularii acestuia

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 12-06-2006
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XIX din 12 iunie 2006 cu privire la incadrarea juridica a faptei de folosire de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate cu scopul inmatricularii acestuia


Publicata in Monitorul Oficial nr. 6/2007 - M. Of. nr. 6 / 4 ian. 2007Dosar nr. 7/2006

Sub presedintia doamnei judecator Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la incadrarea juridica a faptei de folosire de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate cu scopul inmatricularii acestuia.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind prezenti 84 de judecatori din totalul de 113 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia, in sensul de a se stabili ca fapta de folosire, cu vinovatie, de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate in scopul inmatricularii acestuia, constituie infractiunea de uz de fals prevazuta in art. 291 din Codul penal.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica judiciara a instantelor s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la incadrarea juridica ce trebuie data faptei de folosire de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii in scopul inmatricularii unui autoturism adus din strainatate.

Astfel, unele instante, considerand ca folosirea de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate in scopul inmatricularii, ar constitui o forma speciala a evaziunii fiscale, au incadrat o atare fapta in infractiunea prevazuta de art. 178 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei.

Alte instante, dimpotriva, au incadrat fapta de folosire a actelor false la Registrul Auto Roman in vederea verificarii, in scopul inmatricularii, a unui autoturism adus din strainatate, in infractiunea de uz de fals prevazuta in art. 291 din Codul penal, apreciind ca o atare incadrare juridica se impune atunci cand actele vamale false sunt folosite pentru producerea unor consecinte juridice ce constau in inmatricularea unui autoturism adus din strainatate.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Prin art. 178 din Legea nr. 141/1997, in vigoare pana la data de 19 iunie 2006, se prevede ca *folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor vamale, de transport sau comerciale falsificate constituie infractiunea de folosire de acte falsificate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi*.

Din aceasta prevedere, care a fost preluata integral in art. 273 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, rezulta deci ca, pentru existenta laturii obiective a infractiunii mentionate, este necesar sa fie intrunite, cumulativ, urmatoarele conditii: sa fie comisa o actiune de folosire a unor documente de transport sau comerciale falsificate, iar aceasta fapta sa aiba loc la autoritatea vamala.

Or, in art. 3 din sectiunea a II-a, intitulata *Definitii de baza*, a Legii nr. 141/1997 era prevazut ca prin autoritate vamala se intelege *autoritate investita pentru aplicarea reglementarilor vamale*, iar la lit. e) din cadrul aceluiasi articol erau date explicatii in sensul ca birou vamal si punct vamal sunt *unitati ale autoritatii vamale in care pot fi indeplinite, in totalitate sau in parte, formalitatile prevazute de reglementarile vamale*.

In acelasi sens, prin art. 4 din noul Cod vamal (Legea nr. 86/2006) se precizeaza, la pct. 3, ca semnificatia termenului autoritate vamala este aceea de *autoritate investita, in principal, cu aplicarea reglementarilor vamale*, iar la pct. 4 ca semnificatia termenului birou vamal este aceea de *unitate a autoritatii vamale in care pot fi indeplinite, in totalitate sau in parte, formalitatile prevazute in reglementarile vamale*.

Cum, in raport cu prevederile mentionate, Registrul Auto Roman nu poate fi considerat autoritate vamala sau unitate a acesteia, este evident ca fapta de folosire a actelor false la Registrul Auto Roman in vederea verificarii, in scopul inmatricularii, a unui autoturism adus din strainatate nu este susceptibila de a fi incadrata in infractiunea de folosire de acte falsificate, prevazuta in art. 273 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, ce intra in vigoare la 19 iunie 2006, respectiv in art. 178 din Legea nr. 141/1997.

Ca urmare, o atare fapta, de folosire de acte false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii, in scopul inmatricularii, a unui autoturism adus din strainatate, se impune a fi examinata prin prisma altor dispozitii cu caracter penal.

Sub acest aspect, este de observat ca prin art. 291 din Codul penal se prevede ca *folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice* constituie infractiunea de uz de fals prevazuta in art. 291 din Codul penal.

Din moment ce folosirea la Registrul Auto Roman de acte vamale false in vederea verificarii, in scopul inmatricularii, a unui autoturism adus din strainatate, prezinta prin trasaturile sale specifice similitudine vadita cu continutul-tip al infractiunii de uz de fals, reglementata in cuprinsul art. 291 din Codul penal, o atare fapta nu poate fi incadrata decat in aceasta infractiune, in masura in care caracterul fals al actelor vamale prezentate a fost cunoscut in acceptiunea prevederilor art. 28 alin. 2 din Codul penal.

Asa fiind, fapta de folosire de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate in scopul inmatricularii acestuia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals prevazute in art. 291 din Codul penal, iar nu pe cele ale infractiunii de folosire de acte falsificate prevazute in art. 273 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei (corespunzand art. 178 din Legea nr. 141/1997).

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca fapta de folosire, cu vinovatie, de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate cu scopul inmatricularii acestuia, constituie infractiunea de uz de fals prevazuta in art. 291 din Codul penal.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Stabilesc ca fapta de folosire, cu vinovatie, de acte vamale false la Registrul Auto Roman, in vederea verificarii unui autoturism adus din strainatate in scopul inmatricularii acestuia, constituie infractiunea de uz de fals prevazuta in art. 291 din Codul penal.

Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 iunie 2006.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
58 useri online

Useri autentificati: