DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. V din 20 februarie 2006 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal in cazul actelor de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 20-02-2006
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. V din 20 februarie 2006 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal in cazul actelor de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat


Publicata in Monitorul Oficial nr. 492/2006 - M. Of. nr. 492 / 7 iun. 2006Dosar nr. 32/2005

Sub presedintia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal in cazul actelor de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea prevederilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 81 de judecatori din totalul de 106 judecatori in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia, in sensul de a se stabili ca actele de violenta cu intentia directa sau indirecta de a ucide, savarsite in aceeasi imprejurare asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal in cazul actelor de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia directa sau indirecta de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat.

Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca actele de violenta comise in aceeasi imprejurare, cu intentia directa sau indirecta de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie o singura infractiune, de omor deosebit de grav, prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal.

In motivarea acestei opinii s-a relevat ca finalitatea avuta in vedere prin art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal este indeplinita si in cazul in care a decedat numai una dintre cele doua persoane vizate prin actele de violenta comise in scopul de a ucide, considerandu-se ca este suficient ca autorul sa fi actionat cu intentia de a ucide doua sau mai multe persoane, iar rezultatul actiunii sa constea in producerea decesului a cel putin unei persoane.

Alte instante, dimpotriva, au decis ca actele de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.

Intr-adevar, prin art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal se prevede ca omorul savarsit *asupra a doua sau mai multor persoane* constituie infractiune de omor deosebit de grav.

Din aceasta prevedere a legii rezulta ca, pentru existenta infractiunii de omor deosebit de grav in forma mentionata, este necesar ca actiunea, comisa cu intentia de a ucide, sa fie indreptata impotriva a doua sau mai multe persoane si sa aiba ca rezultat decesul a cel putin doua dintre ele.

In ipoteza in care actiunea indreptata impotriva mai multor persoane, cu intentia directa sau indirecta de a ucide, are ca rezultat moartea unei singure victime, nu se poate retine existenta agravantei determinate de pluralitatea de victime la care se refera art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal.

A considera altfel ar insemna sa fie depasita vointa legiuitorului, exprimata explicit in cadrul reglementarii date prin acest text de lege, potrivit careia actele de violenta indreptate in aceeasi imprejurare impotriva unei pluralitati de victime sunt susceptibile de a fi considerate savarsite in conditiile unei atari agravante numai daca au avut ca rezultat producerea mortii a cel putin doua persoane.

Asa fiind, in cazul in care a decedat numai una dintre cele doua persoane asupra carora s-au exercitat actele de violenta cu scopul de a ucide, fapta nu va putea fi incadrata in infractiunea de omor deosebit de grav prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal, ci intr-o singura infractiune consumata de omor, prevazuta in art. 174, respectiv de omor calificat, prevazuta in art. 175, ori de omor deosebit de grav, prevazuta in art. 176 alin. 1, cu exceptia lit. b), din Codul penal, precum si in tentativa la una dintre aceste infractiuni, deoarece intr-un asemenea caz unitatea infractionala legala nu poate subzista.

Prin urmare, cata vreme actele de violenta comise in aceeasi imprejurare, in scopul de a ucide, nu au produs decesul ambelor victime, fapta nu poate fi incadrata in infractiunea de omor deosebit de grav prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal, dupa cum o astfel de fapta nu ar putea fi incadrata in tentativa la aceasta infractiune decat in cazul cand nu s-a produs decesul nici uneia dintre cele doua victime vizate de agresor.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 414^2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca actele de violenta savarsite in aceeasi imprejurare, cu intentia de a ucide, asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs, in astfel de situatii nefiind aplicabila agravanta prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Stabilesc ca actele de violenta cu intentia de a ucide, savarsite in aceeasi imprejurare asupra a doua persoane, dintre care una a decedat, constituie atat infractiunea de omor - simplu, calificat sau deosebit de grav - comisa asupra unei singure persoane, cat si tentativa de omor, dupa caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate in concurs.

Agravanta prevazuta in art. 176 alin. 1 lit. b) din Codul penal nu este aplicabila in cazul faptelor mentionate.


Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 februarie 2006.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
65 useri online

Useri autentificati: