DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XXVI (26) din 16 aprilie 2007 cu privire la competenta de solutionare a cauzelor avand ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal, precum si alte infractiuni in legatura cu indatoririle de serviciu, comise de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 293/2004

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 16-04-2007
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XXVI (26) din 16 aprilie 2007 cu privire la competenta de solutionare a cauzelor avand ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal, precum si alte infractiuni in legatura cu indatoririle de serviciu, comise de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 293/2004


Publicata in Monitorul Oficial nr. 772/2007 - M. Of. nr. 772 / 14 noi. 2007Dosar nr. 51/2006

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit in vederea examinarii recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la competenta de solutionare a cauzelor avand ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal sau alte infractiuni in legatura cu indatoririle de serviciu, savarsite de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 88 de judecatori din totalul de 116 in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca, in cauzele ce au ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal si alte infractiuni ce au legatura cu indatoririle de serviciu, savarsite de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 293/2004, competenta de a le solutiona revine instantelor militare in masura in care se afla in curs de judecata la aceste instante.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la competenta de solutionare a cauzelor ce au ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal sau alte infractiuni avand legatura cu indatoririle de serviciu, savarsite de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 293/2004.

Astfel, unele instante au decis ca in asemenea cauze sunt competente sa judece instantele civile, considerand ca, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 293/2004, s-a produs demilitarizarea personalului din sistemul fostei Directii Generale a Penitenciarelor, angajatii din cadrul acesteia dobandind statutul de functionari publici.

Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca, fata de dispozitiile art. 40 din Codul de procedura penala si de cele ale art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala si a altor legi speciale, competenta de a judeca astfel de cauze revine instantelor militare in masura in care se afla pe rolul acestora.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Prin Legea nr. 293/2004 toti militarii din sistemul penitenciarelor au fost transformati in functionari publici civili cu statut special.

In acest sens, prin art. 2 alin. (2) din legea mentionata s-a prevazut ca *Administratia Nationala a Penitenciarelor se constituie prin reorganizarea Directiei Generale a Penitenciarelor si functioneaza in subordinea Ministerului Justitiei*, iar la art. 3 alin. (1) s-a precizat ca *personalul din sistemul administratiei penitenciare este constituit din functionari publici civili cu statut special si din personal incadrat pe baza contractului individual de munca*.

Ca urmare a transformarii tuturor militarilor din sistemul fostei Directii Generale a Penitenciarelor in functionari publici, prin art. 72 alin. (1) si (3) din Legea nr. 293/2004 s-a prevazut ca *gradele militare ale militarilor din penitenciare vor fi echivalate cu gradele profesionale*, iar *cadrele militare preluate prin reorganizarea Directiei Generale a Penitenciarelor si unitatilor din subordinea acesteia se trec in rezerva, in conditiile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, si se numesc functionari publici in sistemul administratiei penitenciarelor*.

Este adevarat ca statutul de functionari publici atribuit la data constituirii Administratiei Nationale a Penitenciarelor militarilor care au facut parte din Directia Generala a Penitenciarelor determina pierderea de catre acestia a calitatii ce atragea competenta instantelor militare in cazul savarsirii de infractiuni.

Dar intr-o astfel de situatie instanta competenta sa judece pe militarii care si-au pierdut aceasta calitate nu poate fi stabilita decat in raport cu modul cum este reglementata aplicarea in timp a legii procesuale penale in materia competentei dupa calitatea persoanei.

Este de observat ca, in aceasta privinta, competenta ratione personae este determinata de calitatea avuta de autor in momentul savarsirii infractiunii, in raport cu conditiile reglementate in cuprinsul art. 40 din Codul de procedura penala.

Astfel, potrivit art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala, *cand competenta instantei este determinata de calitatea inculpatului, instanta ramane competenta sa judece chiar daca inculpatul, dupa savarsirea infractiunii, nu mai are acea calitate, in cazurile cand: «a) fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului», ori «b) s-a dat o hotarare in prima instanta»*.

Reiese deci ca, in materia competentei dupa calitatea persoanei, normele ce o reglementeaza deroga de la principiul imediatei aplicari a legii procesuale penale, instanta competenta sa judece, ratione personae, fiind determinata in raport cu legea in vigoare la data savarsirii faptei, iar nu in conformitate cu prevederile legii in vigoare in momentul sesizarii.

Se impune a se considera incidente prevederile art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala si pentru ca Legea nr. 293/2004 nu contine nicio dispozitie cu caracter tranzitoriu care sa modifice regulile instituite prin norma procesuala penala enuntata.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere ca in situatii similare, determinate de adoptarea Legii nr. 281/2003 prin care au fost reglementate si anumite schimbari de competenta, s-a prevazut la art. IX alin. 4 ca toate *cauzele aflate in curs de judecata la instantele militare, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta instantelor civile, vor continua sa fie judecate de instantele militare, potrivit legii anterioare*.

Asa fiind, se impune sa se constate ca, in cauzele ce au ca obiect infractiunile prevazute in art. 331-352 din Codul penal, precum si alte infractiuni avand legatura cu indatoririle de serviciu, savarsite de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 293/2004, competenta de a judeca revine instantelor militare, in conditiile art. 40 din Codul de procedura penala si art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003, in masura in care acele cauze au fost inregistrate pe rolul instantelor militare inainte de intrarea in vigoare a legii mentionate si, respectiv, al instantelor civile daca procesele au fost inregistrate pe rolul instantelor militare ulterior.
DECIZIE


In consecinta, in temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414^2 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide in sensul aratat.


PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Stabilesc ca, in cauzele ce au ca obiect infractiunile prevazute de art. 331-352 din Codul penal, precum si alte infractiuni savarsite in legatura cu indatoririle de serviciu, comise de personalul militar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 293/2004:

a) si inregistrate pe rolul instantelor militare inaintea actului normativ mentionat, competenta judecarii lor revine instantelor militare, in conditiile art. 40 din Codul de procedura penala si art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003;

b) si inregistrate pe rolul instantelor ulterior intrarii in vigoare a actului normativ mentionat, competenta judecarii lor revine instantei civile.


Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi 16 aprilie 2007.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
75 useri online

Useri autentificati: