DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. 15 din 18 februarie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila in cazul judecarii in prima instanta a cererilor referitoare la procedurile necontencioase

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 18-02-2008
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. 15 din 18 februarie 2008 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila in cazul judecarii in prima instanta a cererilor referitoare la procedurile necontencioase


Publicata in Monitorul Oficial nr. 866/2008 - M. Of. nr. 866 / 22 dec. 2008Dosar nr. 70/2007

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la *interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la prevederile art. 336 alin. 5 din acelasi cod, referitoare la solutionarea cererilor formulate in procedurile necontencioase*.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 87 de judecatori din totalul de 114 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand admiterea acestuia in sensul de a se decide ca cererile necontencioase vor fi solutionate in sedinta publica, respectandu-se regula de drept comun, potrivit careia in procesul civil cererile se solutioneaza in sedinta publica,in afara de cazurile in care legea dispune altfel, asa cum stipuleaza dispozitiile art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la *interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la prevederile art. 336 alin. 5 din acelasi cod, referitoare la solutionarea cererilor formulate in procedurile necontencioase*.

Astfel, unele instante de judecata au procedat la solutionarea cererilor necontencioase in camera de consiliu, avandu-se in vedere natura lor specifica, respectiv faptul ca prin intermediul acestora nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana.

Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca in lipsa unei prevederi exprese a legii, cererile necontencioase vor fi solutionate in sedinta publica, respectandu-se regula de drept comun, potrivit careia in procesul civil cererile se solutioneaza in sedinta publica, in afara de cazurile in care legea dispune altfel, asa cum se arata in dispozitiile art. 121 din Codul de procedura civila.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Rolul primordial al judecatorului este acela de a transa cu putere de lucru judecat litigiile care ii sunt supuse spre solutionare.

Totusi activitatea judecatorului nu se incadreaza, in toate situatiile, in limitele impuse de necesitatea elaborarii unei decizii judiciare.

Adeseori cetatenii se adreseaza instantelor judecatoresti si pentru solutionarea unor cereri prin care nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana.

Cartea a III-a a Codului de procedura civila este consacrata *dispozitiilor generale privitoare la procedurile necontencioase*, referindu-se tocmai la cererile pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei, fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana.

Legea reglementeaza astfel o procedura diferita de cea privitoare la solutionarea unor litigii si care este cunoscuta sub denumirea de procedura necontencioasa, procedura voluntara sau gratioasa.

Institutia este reglementata in art. 331-339 din Codul de procedura civila si, desi nu are o sfera foarte extinsa de aplicare, este deosebit de utila, intrucat permite adoptarea unor masuri cu minime cheltuieli, intr-un timp scurt si cu respectarea unor formalitati relativ simple.

Procedura necontencioasa se deosebeste esential de procedura de solutionare a litigiilor civile atat datorita materiei supuse judecatii, cat si rolului partilor in cadrul acestei institutii.

Potrivit art. 331 din Codul de procedura civila, dispozitiile procedurii necontencioase se aplica in privinta cererilor *pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivinic fata de alta persoana*. Printre cererile care au un asemenea caracter textul mentionat enunta exemplificativ *cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti sau la luarea unor masuri legale de supraveghere, ocrotire ori asigurare*.

Din aceste dispozitii procedurale se poate desprinde concluzia ca una dintre trasaturile definitorii ale procedurii necontencioase este tocmai absenta unui litigiu spre deosebire de materia contencioasa care se caracterizeaza, dimpotriva, tocmai prin existenta unui conflict de interese.

Cererea la care se refera art. 331 din Codul de procedura civila nu trebuie sa fie confundata cu actele de simpla administratie judiciara, intrucat prin acestea din urma se iau totusi unele masuri de pregatire a judecatii sau de rezolvare administrativa a unor probleme, avand ca unic scop asigurarea bunei functionari a serviciului public al justitiei (distribuirea aleatorie a cauzelor intre diferitele complete, punerea pe rol a unei cereri de chemare in judecata etc.).

Astfel de acte, apartinand presedintelui instantei, judecatorului sau instantei, multiple si diverse, nu apartin nici jurisdictiei contencioase, nici procedurii necontencioase, ele formand o categorie aparte intrucat sunt acte de pura administratie judiciara, neinteresand sub aspectul intereselor private, ci numai sub aspectul bunei functionari a justitiei si nu sunt susceptibile de nicio cale de atac.

Procedura gratioasa se realizeaza de instantele judecatoresti, adica de organele care realizeaza functia jurisdictionala, dar activitatea realizata de judecator nu este destinata sa solutioneze, cu putere de lucru judecat, un litigiu pendinte intre parti cu interese contrarii.

Necesitatea unui control din partea judecatorului asupra actului juridic prezentat de parte este o caracteristica importanta a procedurii necontencioase. Intinderea acestui control este variabila de la un act la altul, iar verificarea actului si omologarea acestuia de catre judecator sunt necesare pentru ca el sa produca efectele dorite de parte.

Incredintarea acestei sarcini judecatorului nu este intamplatoare, ci, dimpotriva, pe deplin justificata deoarece actele omologate de instanta de judecata intra in circuitul civil.

Incheierea pronuntata in materie gratioasa nu are putere de lucru judecat, dar dobandeste forta executorie, ceea ce constituie o caracteristica importanta a actului jurisdictional.

Aceasta incheiere constituie atat un act administrativ prin natura sa, cat si un act jurisdictional prin forma si procedura care guverneaza emiterea ei.

Cartea a III-a a Codului de procedura civila prevede ca in procedura necontencioasa exista, pe de o parte, *dispozitii generale* aplicabile oricaror materii necontencioase, si, pe de alta parte, ca exista si *dispozitii speciale* aplicabile numai anumitor materii.

Potrivit art. 338 alin. 2 din Codul de procedura civila, materiile necontencioase cu privire la care legea prevede o procedura speciala raman supuse dispozitiilor speciale, care se vor intregi cu cele prevazute in cuprinsul cartii de fata.

Ele se refera la competenta instantei si posibilitatea acesteia de a-si verifica din oficiu competenta, elementele cererii necontencioase, regimul juridic al incheierii prin care instanta rezolva o cerere necontencioasa, calea de atac ce se poate exercita impotriva incheierii prin care se incuviinteaza cererea necontencioasa, termenul de recurs, persoanele care pot declara recurs si instanta competenta sa solutioneze recursul.

Potrivit art. 338 alin. 1 din Codul de procedura civila, normele privind procedura necontencioasa se intregesc cu dispozitiile de procedura contencioasa, in masura in care nu sunt potrivnice naturii necontencioase a cererii.

Spre deosebire de recursul declarat impotriva incheierii prin care se incuviinteaza o cerere necontencioasa, care, potrivit art. 336 alin. 5 din Codul de procedura civila, se judeca in camera de consiliu, dispozitiile generale privitoare la procedurile necontencioase prevazute in cartea a III-a a acestui act normativ nu arata daca judecata in prima instanta a cererii se face in sedinta publica sau in camera de consiliu.

In aceste conditii, conform art. 338 alin. 1, sunt aplicabile dispozitiile de procedura contencioasa, respectiv prevederile art. 121, care nu sunt potrivnice naturii necontencioase a cererii.

Sedintele de judecata - precizeaza art. 127 din Constitutia Romaniei - sunt publice, afara de cazurile prevazute de lege.

Publicitatea sedintelor de judecata este consacrata si de art. 12 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata.

Potrivit art. 121 din Codul de procedura civila: *Sedintele vor fi publice, afara de cazurile cand legea dispune altfel.

Instanta poate sa dispuna ca dezbaterile sa se faca in sedinta secreta, daca dezbaterea publica ar putea vatama ordinea sau moralitatea publica sau pe parti. In acest caz, partile vor putea fi insotite, in afara de aparatorii lor, de cel mult doua persoane desemnate de ele.

Hotararea se pronunta intotdeauna in sedinta publica.*

Publicitatea dezbaterilor reprezinta unul dintre principiile de baza ale procedurii judiciare si tocmai datorita acestui fapt ea este consacrata si in mai multe documente internationale ratificate de Romania.

In acest sens art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului precizeaza ca *orice persoana are dreptul in deplina egalitate de a fi audiata in mod echitabil si public de catre un tribunal independent si impartial care va hotari fie asupra drepturilor si obligatiilor sale, fie asupra temeiniciei oricarei acuzari in materie penala indreptata impotriva sa*.

Tot astfel art. 6 pct. 1 din Conventia europena pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale prevede ca: *orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa.

Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intrega durata a procesului sau a unei parti a acestuia in interesul moralitatii, al ordinii publice, ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o cer sau in masura considerata strict necesara de catre tribunal, cand datorita unor imprejurari speciale publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.*

O dispozitie asemanatoare este prevazuta si in art. 14 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice.

Cum principiul publicitatii este un principiu de baza al procesului civil si cum acest principiu nu este potrivnic dispozitiilor generale privitoare la procedurile necontencioase prevazute in cartea a III-a a Codului de procedura civila, el se aplica si acestor proceduri, cu exceptia cazurilor cand legea dispune altfel.

Chiar daca recursul declarat impotriva incheierii prin care se incuviinteaza cererea necontencioasa se judeca in camera de consiliu, potrivit art. 336 alin. 5 din Codul de procedura civila, fiind vorba despre o exceptie in raport cu principiul publicitatii, aceasta exceptie nu poate fi extinsa sau aplicata prin analogie la judecata in prima instanta a cererilor respective.

Deoarece in cadrul dispozitiilor generale privitoare la procedurile necontencioase nu exista nicio norma derogatorie cu privire la judecarea cererilor in camera de consiliu, cu exceptia caii de atac a recursului, care urmeaza regulile prevazute de art. 336 alin. 5 din Codul de procedura civila, norma procedurala de stricta interpretare, cererile necontencioase trebuie judecate in prima instanta in sedinta publica, potrivit art. 121 alin. 1, afara de cazurile cand legea dispune altfel.

In consecinta, in temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 329 alin. 2 si 3 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca dispozitiile art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila se interpreteaza in sensul ca sunt aplicabile si la judecata, in prima instanta, a cererilor privitoare la procedurile necontencioase, cu exceptia cazurilor cand legea dispune altfel.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dispozitiile art. 121 alin. 1 din Codul de procedura civila se interpreteaza in sensul ca sunt aplicabile si la judecata in prima instanta a cererilor privitoare la procedurile necontencioase, cu exceptia cazurilor cand legea dispune altfel.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 februarie 2008.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
58 useri online

Useri autentificati: