DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. 7 din 21 ianuarie 2008 cu privire la reprezentativitatea organizatiilor sindicale din unitate

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 21-01-2008
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. 7 din 21 ianuarie 2008 cu privire la reprezentativitatea organizatiilor sindicale din unitate


Publicata in Monitorul Oficial nr. 691/2008 - M. Of. nr. 691 / 10 oct. 2008Dosar nr. 64/2007

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. c) si ale art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, referitor la conditiile necesare pentru dobandirea reprezentativitatii de catre organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 88 de judecatori din totalul de 114 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand admiterea acestuia si pronuntarea unei decizii in sensul ca organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ fie conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, respectiv sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membri sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii, fie conditia prevazuta de art. 18 alin. (3) teza finala din acelasi act normativ, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

Instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea art. 17 alin. (1) lit. c) si a art. 18 alin. (3) teza finala din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, referitor la conditiile necesare pentru dobandirea reprezentativitatii de catre organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate.

Astfel, unele instante au considerat ca organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate sunt reprezentative numai atunci cand intrunesc cumulativ conditiile stabilite de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 si de art. 18 alin. (3) din aceeasi lege.

In motivarea acestui punct de vedere s-a aratat ca, in raport cu dispozitiile textelor de lege mentionate, se cere ca organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate sa aiba un statut legal de organizatii sindicale, numarul de membri ai sindicatului sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii si sa fie afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.

S-a relevat ca aceasta solutie este impusa de interpretarea literala a dispozitiilor art. 18 alin. (3) din Legea nr. 130/1996, republicata, deoarece sintagma *precum si*, continuta in acest text, stabileste un raport copulativ, indicand in fraza o enumerare, iar nu o alternanta.

Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca fiind necesara si suficienta pentru dobandirea reprezentativitatii unei organizatii sindicale constituite la nivel de unitate indeplinirea fie a conditiilor prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, fie a celor cuprinse in art. 18 alin. (3) din acelasi act normativ.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Potrivit art. 236 alin. 1 din Codul muncii, art. 1 alin. (1) si art. 14 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, contractul de munca se incheie intre angajator sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege.

Pe de alta parte, prin art. 17 alin. (1) din Legea nr. 130/1996, republicata, la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate salariatii sunt reprezentati de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative.

Prin urmare, in raport de aceste prevederi, pentru ca o organizatie sindicala sa fie reprezentativa la nivelul unitatii, potrivit art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

- sa aiba statut legal de organizatie sindicala; iar

- numarul membrilor sai sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor.

In urma modificarilor aduse prin Legea nr. 143/1997, la art. 18 din Legea nr. 130/1996 a fost introdus un nou alineat, respectiv alin. (3), in care se prevede ca *organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, daca indeplinesc conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c), precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa*.

Analiza rationala logico-gramaticala si sistematica a textului impune concluzia ca sintagma *precum si* nu poate avea decat intelesul de conditie alternativa si nicidecum de indeplinire a unei conditii cumulative cu primele doua, prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din lege.

Or, este de observat ca, in cazul in care o organizatie sindicala din unitate isi sustine reprezentativitatea prin afilierea la o organizatie sindicala reprezentativa, rezulta per a contrario ca aceasta nu indeplineste una din cele doua conditii necesare prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din lege, in sensul ca *numarul membrilor sindicatului reprezinta cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii*, conditie necesara spre a obtine reprezentativitatea prin hotarare judecatoreasca.

De altfel, daca legiuitorul ar fi dorit ca aceasta ultima conditie sa fie indeplinita cumulativ cu primele doua nu ar fi inclus in text conjunctia *precum si*, ci ar fi folosit doar conjunctia copulativa *si*.

Pe de alta parte, in cazul in care s-ar considera ca aceasta ultima conditie trebuie indeplinita cumulativ cu primele doua, s-ar ajunge la situatia in care o organizatie sindicala, chiar daca ar cuprinde in randurile ei toti salariatii acelei unitati sau majoritatea lor, sa nu fie totusi reprezentativa la nivelul acelei unitati daca nu este si afiliata la o federatie sau confederatie reprezentativa, ceea ce ar fi inadmisibil.

Este adevarat ca pentru dobandirea reprezentativitatii organizatiile sindicale trebuie sa respecte prevederile legale, dar aceasta conditie nu poate fi interpretata decat fie in sensul de a avea statut legal de organizatie sindicala si numarul membrilor acesteia sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor din unitate, cu constatarea indeplinirii acestor conditii prin hotarare judecatoreasca, fie in sensul de a fi afiliata la o organizatie sindicala reprezentativa.

De altfel, legiuitorul nu putea recurge la solutia acordarii reprezentativitatii sindicatului constituit la nivel de unitate cand acesta este afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa, chiar daca nu intruneste numarul de salariati stabilit de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, decat pentru a se asigura participarea unui interlocutor valabil la negocierile colective cu angajatorul.

Solutia legislativa adoptata in acest sens decurge din instituirea transferului de reprezentativitate, statuata prin art. 18 alin. (1) si (2) din Legea nr. 130/1996, republicata, in sensul ca salariatii pot fi reprezentati la negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de ramura sau la nivelul grupurilor de unitati si de organizatii sindicale de tip federativ, care nu indeplinesc criteriile de reprezentativitate la nivel national, iar organizatiile sindicale reprezentative la nivelul ramurilor de activitate sunt reprezentative si la nivelul grupurilor de unitati in care au organizatii sindicale proprii.

Asa fiind, organizatiile sindicale constituite la nivel de unitate devin reprezentative si pot participa la negocierea contractului colectiv de munca atat in cazul in care indeplinesc conditiile de reprezentativitate expres prevazute de lege [art. 17 alin. (1) lit. c)], cat si in situatia in care sunt doar afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.

De altfel, aceasta solutie a fost adoptata si de Curtea Constitutionala a Romaniei, care, in jurisprudenta sa in materie (Decizia nr. 68/2000), a statuat ca *legiuitorul a prevazut posibilitatea ca sindicatele din unitati sa dobandeasca reprezentativitatea si prin afilierea la o organizatie sindicala reprezentativa*.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si ale art. 329 alin. 2 si 3 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ fie conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, fie conditia prevazuta de art. 18 alin. (3) teza finala din lege, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc ca:

Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative daca indeplinesc in mod alternativ fie conditiile prevazute de art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, respectiv sa aiba statut legal de organizatie sindicala si numarul de membri ai sindicatului sa reprezinte cel putin 1/3 din numarul salariatilor unitatii, fie conditia prevazuta de art. 18 alin. (3) teza finala din lege, in sensul de a fi afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 ianuarie 2008.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
32 useri online

Useri autentificati: