DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Examen de definitivat Avocatura, aprilie 2009, Baroul BucurestiMaterialul de fata a fost preluat de pe site-ul oficial al Baroului Bucuresti


Link util:
-----------------------
Tematica Definitivat Avocatura - Tematica de examen si bibliografia, examen de definitivare in profesia de Avocat, decizie UNBR decembrie 2007
-----------------------

In conformitate cu prevederile Hotararii nr. 452/21.02.2009 a Consiliului U.N.B.R., CONSILIUL BAROULUI BUCURESTI, aduce la cunostinta urmatoarele:

1. Organizarea examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea aprilie 2009, incepand cu data de 22 aprilie 2009, pentru toti avocatii stagiari, membri ai Baroului Bucuresti, care indeplinesc conditiile prevazute de lege, in conformitate cu dispozitiile Deciziei Consiliului U.N.B.R. nr. 295/2007 si Hotararii nr. 452/21.02.2009.

2. Regulamentul de examen privind obinerea titlului profesional de avocat definitiv este cel adoptat prin Decizia nr. 268/2007 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu modificarile si completarile instituite prin Decizia Consiliului U.N.B.R. nr. 447/21.02.2009.

3. Dosarul de inscriere

Cererea-tip de inscriere se poate descarca de pe http://www.baroul-bucuresti.ro/examenul-de-definitivare-in-profesie-20094 sau se poate ridica de la secretariatul baroului.

La cerere se anexeaza urmatoarele acte:
 • a) chitanta de plata a taxei de inscriere la examen - copie;
 • b) raportul avocatului indrumator.

  4. Taxa de inscriere la examen este de 833 lei (inclusiv TVA), pentru Baroul Bucuresti si UNBR - putand fi achitata dupa cum urmeaza: la casieria baroului - etaj 4; in contul Baroului Bucuresti Cod IBAN: RO63 RNCB 0080005630040001, B.C.R. Sucursala Sala Palatului, cod fiscal RO4283155.
  Depunerea documentatiei si plata taxelor este obligatorie atat pentru avocatii stagiari care se inscriu la cerere cat si pentru avocatii stagiari inscrisi din oficiu.

  5. Data limita a inscrierilor
  Termenul final de inscriere (de depunere a documentatiei si de plata taxei) este 27.03.2009, orele 14.00. Perioada de inscriere este 12.03.-27.03.2009. Dosarul de inscriere se depune la sediul baroului, et. 5, cam. 513.

  6. Materii de examen:

  6.1. Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica si deontologia profesionala, asigurarile sociale ale avocatilor, perfectionarea pregatirii profesionale a avocatilor) este materie obligatorie.

  6.2. Dreptul civil si dreptul penal sunt materii de baza, care se asociaza in mod obligatoriu cu disciplina de drept procesual corespunzatoare, aceasta din urma fiind socotita prima materie optionala.
  Alegerea intre materiile de baza, drept civil si drept penal, apartine candidatilor care au dreptul si obligatia de a opta in acest sens.
  De exemplu, candidatul trebuie sa faca optiunea intre drept civil si drept penal, iar in cazul in care opteaza pentru dreptul civil, aceasta implica optiunea corespunzatoare pentru dreptul procesual civil, care va fi considerata prima materie optionala.

  6.3. Pentru celelalte doua materii optionale, candidatii pot alege oricare dintre urmatoarele materii:
 • Drept civil (daca nu a fost ales ca materie de baza)
 • Drept procesual civil (daca nu a fost ales Dreptul civil ca materie de baza)
 • Drept penal (daca nu a fost ales ca materie de baza)
 • Drept procesual penal (daca nu a fost ales Dreptul penal ca materie de baza)
 • Drept bancar si institutii de credit. Elemente ale procedurii insolventei
 • Drept comercial si dreptul societatilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale)
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii si securitatii sociale
 • Elemente de organizare si functionare a instantelor judecatoresti si parchetelor, a activitatii notariale si activitatii executorilor judecatoresti
 • Contencios administrativ si contraventional

  In alegerea materiilor optionale nu mai opereaza asocierea obligatorie a dreptului substantial cu dreptul procesual.

  7. Planificarea pe zile a probelor de examen:
 • 22.04.2009, incepand cu ora 9.00 - Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat - 2 ore
 • 23.04.2009, incepand cu ora 9.00 - Drept civil si drept procesual civil (materia de baza si dreptul procesual asociat) - 4 ore. Fiecare materie de examen constituie proba distincta, avand alocat un timp de 2 ore, totalul timpului acordat pentru ambele materii fiind 4 ore
  La sustinerea acestor probe se vor prezenta candidatii care au optat pentru una din materiile de baza de mai sus, avand ca materie asociata dreptul procesual corespunzator.
 • 24.04.2009, incepand cu ora 9.00 - Drept penal si drept procesual penal (materia de baza si dreptul procesual asociat) - 4 ore. Fiecare materie de examen constituie proba distincta, avand alocat un timp de 2 ore, totalul timpului acordat pentru ambele materii fiind 4 ore
  La sustinerea acestor probe se vor prezenta candidatii care au optat pentru una din materiile de baza de mai sus, avand ca materie asociata dreptul procesual corespunzator.
 • 25.04.2009, incepand cu ora 9.00 - Prima materie optionala - 2 ore
 • 26.04.2009, incepand cu ora 9.00- A doua materie optionala - 2 ore
  Toate probele de examen se vor sustine in scris, conform Hotararii nr. 452 din 21 februarie 2009 a Consiliului U.N.B.R., privind organizarea examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv in luna aprilie 2009, rectificata prin Decizia rectificativa nr. 23/25 februarie 2009 pentru indreptarea erorii materiale strecurata in cuprinsul art. 4 alin. (1)

  Accesul in sala de examen este permis cel tarziu pana la ora 08.15.

  Neparticiparea la una din probele de examen atrage eliminarea din examen.

  Odata cu accesul in salile de examen, supraveghetorii vor proceda la identificarea candidatilor.

  Se interzice candidatilor sa detina asupra lor pe timpul desfasurarii probelor de examen orice surse de informare si mijloace de comunicare, cu exceptia codurilor necomentate si neadnotate, a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, a Statutului profesiei de avocat, a Codului deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana si a legislatiei aferente materiilor optionale alese. Incalcarea acestor dispozitii atrage eliminarea din examen.

  Baremul de evaluare si notare stabilit de Comisia de elaborare a subiectelor pentru fiecare proba scrisa se afiseaza la localul de examen cu 15 minute inainte de incheierea probei. In termen de 24 de ore de la afisare candidatii pot face contestatii la barem, care se vor solutiona in cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de contestare. Baremul final se publica pe site si la sediul baroului.

  Contestatiile la probele scrise se depun in termen de 48 de ore de la afisare si se solutioneaza de catre Comisia de contestatii in termen de 3 zile de la expirarea termenului de 48 de ore.
  Nota obtinuta la examen este media aritmetica a notelor obtinute la fiecare dintre probele de examen.
  Pentru obtinerea titlului profesional de avocat definitiv candidatul trebuie sa obtina media generala de minimum 7 (sapte) si cel putin nota 6 (sase) la fiecare dintre materiile de examen.

  8. Avocatii stagiari inscrisi din oficiu

  Avocatii stagiari inscrisi din oficiu la examenul de definitivare in profesie, sesiunea aprilie 2009, sunt in tabelul de mai jos.
  Acestia au obligatia sa se prezinte la examenul de definitivat conform prevederilor art. 294 din Statutul profesiei de avocat.
  Obligatiile de depunerea documentatiei si de exercitare a optiunilor pentru materiile de examen sunt aplicabile si avocatilor inscrisi din oficiu.
  Neindeplinirea acestor obligatii pana la data de 27.03.2009 atrage imposibilitatea optarii pentru materiile dorite, candidatii urmand a sustine examenul la urmatoarele materii stabilite de Consiliu:
 • Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica si deontologia profesionala, asigurarile sociale ale avocatilor, perfectionarea pregatirii profesionale a avocatilor) - in data de 22.04.2009;

  Drept civil si drept procesual civil - in data de 23.04.2009
  Drept penal si drept procesual penal - in data de 24.04.2009.

  9. Programa examenului
  Programa examenului de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv - sesiunea aprilie 2009 este constituita din aplicatii practice din materia prevazuta in Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 295/15 decembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R.: Tematica Definitivat Avocatura - Tematica de examen si bibliografia, examen de definitivare in profesia de Avocat, decizie UNBR decembrie 2007

  Relatii suplimentare se pot solicita la sediul baroului, et. 5, Cancelarie, telefon 311.19.10, 315.45.38, 314.39.99.


  Pagina Comunitatii
  Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Baroul Bucuresti - www.baroul-bucuresti.ro

  Poate fi de interes si:
  Ordin 2881C/2014 pentru modificarea Ordinului ministrului justitiei nr. 3.029/C/2013 privind actualizarea numarului posturilor de notar public destinate notarilor stagiari care vor participa la examenul de definitivat in anul 2013
  Hotararea nr. 844 din 11 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Deciziei Consiliului U.N.B.R. nr. 268 din 22 septembrie 2007
  Examen de definitivat Avocatura, noiembrie 2009. Definitivare profesia de avocat
  Decizia nr. 447/2009 de modificare a REGULAMENTUL–CADRU privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si a examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv
  Examen de definitivat Avocatura, februarie 2008, Baroul Bucuresti
  Examen de definitivat Avocatura, iunie 2008, Baroul Bucuresti
  Drept civil. Partea generala. Persoanele. Caiet de seminar
  Ilioara Genoiu

  Pret: 49.9 lei
  42.42 lei
  COMANDA ACUM

  Cautare legislatie:  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  55 useri online

  Useri autentificati: