Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Periodice - DreptOnline.ro:: Carti juridice, ziare, abonamenteCarti juridice - Pagina de start

Cautare titluri:


Revista Romana de Drept International nr. 14-15/2012
de Editura C.H. Beck,Editura C.H. Beck

"

Prezentul volum este un numar dublu care acopera intregul an 2012 (numerele 14 si 15 ale Revistei Romane de Drept International).
Prezentul numar are onoarea sa gazduiasca in rubrica de Articole, cinci contributii substantiale pe subiecte de interes. Prima este un articol al fostului vicepresedinte al Curtii Internationale de Justitie si fost premier al Regatului Hasemit al Iordaniei, ES Awn Al-Khasawneh, cu privire la eficienta Curtii Penale Internationale, pe baza unei analize a limitarilor jurisdictiei sale, prezentata la Palatul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, pe 27 noiembrie 2012, in calitate de oaspete de onoare si vorbitor principal la Conferinta Internationala „Curtea Penala Internationala – 10 ani de la intrarea in vigoare a Statutului de la Roma, 115 ani de la nasterea lui Vespasian Pella, fondator al dreptului international penal”. O a doua este un articol semnat de secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), diplomatul italian Lamberto Zannier, cu privire la potentialul si perspectivele OSCE – pe baza textului prezentarii sustinute de distinsul inalt oficial cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane din septembrie 2012. Este o excelenta evaluare a dezvoltarilor si viitorului organizatiei pan-europene care se apropie de cea de-a 40-a aniversare de la crearea sa la Helsinki, in 1975. O a treia contributie apartine ambasadorului dr. Ion Diaconu si se refera la Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare dupa douazeci de ani de la adoptarea sa, cu focus asupra aplicarii de catre Romania a acestui foarte important instrument juridic. A patra contributie apartine lui Eduard Serbenco, prodecan al Universitatii de Stat din Moldova, si priveste negocierea solutiilor de reglementare a diferendelor in paralel cu derularea procedurilor arbitrale, precum si modul in care aceste acorduri de solutionare pot deveni hotarari arbitrale obligatorii. Al cincilea articol este semnat de Avneesh Kumar de la Universitatea Nationala Juridica „Dr. Ram Manohar Lohiya” din Lucknow, India, si se refera la un subiect foarte actual – intinderea imunitatii de stat in dreptul internationa.
In rubrica de Comentarii privind activitatea organizatiilor internationale in domeniul dreptului international publicam o prezentare, scrisa de Alina Orosan, a activitatilor recente ale Comitetului ad-hoc al expertilor in drept international public (CAHDI) al Consiliului Europei la sesiunea 43 a acestui organism (Strasbourg, martie 2012).
In sectiunea Evenimente relevante din practica romaneasca a aplicarii dreptului international, continuam sa publicam astfel de evenimente care au avut loc in anul 2012, cu accent pe pozitiile oficiale ale autoritatilor romane.
Rubrica de Studii si comentarii de jurisprudenta si legislatie prezinta un comentariu al lui Liviu Dumitru privind Hotararea Tribunalului International pentru Dreptul Marii in cazul Delimitarea maritima intre Bangladesh si Myanmar in Golful Bengal, iar un altul, de Radu Åžerbanescu se refera la Hotararea din 3 februarie 2012 a CIJ privind Imunitatile de jurisdictie ale statului (Germania c. Italia: Grecia intervenient); de asemenea, publicam partea a II-a a comentariului Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania.
Rubrica Restitutio publica doua lucrari. Prima este semnata de regretatul profesor de drept international si se refera la Vespasian Pella (1897-1952). A fost publicata pentru prima oara in 1990 si este prima astfel de lucrare de dupa Revolutia Romana dedicata marelui jurist si diplomat. Am considerat ca este important sa o includem in acest numar al RRDI ca omagiu pentru profesorul Duculescu, dar si pentru ca in 2012 se implinesc 115 ani de la nasterea si 60 de ani de la trecerea in nefiinta a acestui fondator al Dreptului International Penal, ca ramura a dreptului international, respectiv al conceptului Curtii Penale Internationale cu caracter permanent. A doua contributie apartine lui Stelian Obiziuc si prezinta personalitatea exceptionala a unui alt jurist roman, Constantin I. Karadja (1889-1950), diplomat in Ministerul Afacerilor Straine al Romaniei (1920-1947) si director al Directiei Consulare (1941-1944) a Ministerul Afacerilor Straine al Romaniei. In aceasta calitate, diplomatul roman a facut o serie de rapoarte adresate institutiilor competente romane in care a pledat pentru necesitatea salvarii cetatenilor romani de origine evreiasca aflati in Germania sau in teritoriile ocupate. Datorita interventiei Directiei Consulare romane, acestor persoane le s-a permis reintoarcerea in Romania cu pasapoarte. Ca recunoastere a meritelor sale, la 15 septembrie 2005, Constantin Karadja a primit postmortem din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim titlul de „Drept intre Popoare”. Publicam de asemenea, un fragment din Manualul Diplomatic si Consular, scris de Constantin Karadja, unul dintre cele mai avansate astfel de manuale ale timpului sau.
Rubrica de Recenzii contine o prezentare, de catre Alina Orosan, a volumului „The Conduct of Hostilities under the Law of International Armed Conflict” (autor Yoram Dinstein, Cambridge University Press, 2012, 320 pagini).
In rubrica privind Contributia doctorandului si masterandului, publicam o lucrare a Andrei Alexandru privind rolul medierii in solutionarea conflictelor inghetate, cu accent pe studiul de caz reprezentat de conflictul transnistrean.
Sper ca si acest nou numar al RRDI va atrage atentia cititorilor si tuturor celor interesati asupra evolutiilor recente in dreptul international, iar noile contributii ale specialistilor in domeniu vor fi apreciate.

Conferentiar dr. Bogdan Aurescu

NRDO

"

...

[Mai multe detalii]

Nr pagini 264
Data aparitie 09-05-2013
Editura C.H.Beck
ISBN/Cod 1584-1989
Detalii si comenzi [click]
Revista Romana de Drept International nr. 14-15/2012 - Editura C.H. Beck,Editura C.H. Beck

Pret: 39.9 lei
33 lei

[Comanda acum]

Lexicon Juridic [1]Afaceri [15]Comunicare [2]Drept administrativ [13]Drept bancar si valutar [3]
Drept civil [47]Drept comercial [24]Drept constitutional [7]Drept european [4]Drept financiar si fiscal [30]
Drept international privat [5]Drept international public [11]Drept penal [50]Drept penal international [2]Drept privat [2]
Drept procesual civil [16]Drept procesual penal [15]Drept public [3]Dreptul afacerilor [6]Dreptul asigurarilor [1]
Dreptul concurentei [2]Dreptul familiei [4]Dreptul mediului [1]Dreptul muncii si securitatii sociale [7]Dreptul transporturilor [2]
Dreptul Uniunii Europene [4]Drepturile omului [1]Economie [12]Filosofia dreptului [3]Finante, contabilitate [3]
Modele [2]Periodice [1]Proprietate intelectuala [2]Sanatate [1]Teoria generala a dreptului [3]
Variae [70]


RSS FeedTermeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
104 useri online

Useri autentificati: