"
Industria asigurarilor este caracterizata de un ciclu de operare conventional: companiile de asigurare incaseaza prime de asigurare (pretul pentru serviciile oferite) inainte sa ofere ele insele beneficiile monetare, sub forma de despagubiri. In momentul investirii fondurilor colectate din prime incasate, asiguratorii devin expusi unor riscuri – cum ar fi lipsa de lichiditate, nevoia de creditare, variatiile negative ale ratei dobanzii, costul asigurarii etc. In plus, pe langa aceste riscuri comune tuturor institutiilor financiare, anumite riscuri sunt specifice industriei asigurarilor – prime insuficiente, erori de calcul a rezervelor tehnice, modificari ale frecventelor riscurilor, pierderi catastrofale, riscuri de reasigurare etc. Paradoxal, in ciuda experientei asiguratorilor privind procesul de management de risc aplicat propriilor clienti din portofoliu, companiile de asigurari se confrunta cu obstacole semnificative in gestionarea propriilor expuneri care afecteaza valoarea companiei. Dificultatile provin din natura si complexitatea riscurilor inregistrate si dintr-o lipsa de date privind pierderile inregistrate de entitatile din asigurari ca urmare a riscurilor specifice (operational, de subscriere, de piata, reputational, de piata, de lichiditate etc.). Singurul domeniu care ofera intr-o oarecare masura un ghid de masuri posibile in cazuri nefaste pentru companiile de asigurari este sectorul bancar.
Aceasta carte este utila firmelor (indiferent de dimensiune, stadiu de dezvoltare sau domeniu de activitate) in vederea obtinerii unei eficacitati, unei eficiente si unei profitabilitati durabile si in crestere. Stiati ca o firma va avea o reusita durabila daca: isi identifica cunostintele, aptitudinile, punctele tari si slabe – tot ceea ce o face unica si o distinge de concurentii ei? intelege efectele pe care le au mediile intern si extern care o influenteaza? poate sa-si formuleze cu convingere ratiunea de a fi, contributia pe care doreste sa o aduca deruland afaceri? are o viziune despre reputatia de care doreste sa se bucure in raporturile cu altii? a ales traseul de urmat, reperele, precum si regulile de conduita, pentru a castiga stima celorlalti?
Aceasta carte se concentreaza asupra unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei mondiale si propune o analiza a tuturor elementelor esentiale pe care un specialist sau un student trebuie sa le cunoasca referitor la domeniul serviciilor.
NLP urmareste formarea unor tipare comportamentale ale unei persoane, atat constiente cat si inconstiente, in vederea atingerii unei eficiente cat mai crescute. Lucrarea de fata se afla la confluenta unor domenii majore precum: management, psihologie organizationala, statistica, comunicare etc. si prezinta atat o sistematizare a domeniului programarii neurolingvistice, cat si explicatii de ordin practic.Obiectivul cartii il reprezinta folosirea instrumentarului programarii neurolingvistice in scopul generarii unor avantaje competitive in cadrul proceselor interne ale firmei, prin ameliorarea performantelor angajatilor.
Utilizarea performanta a programarii neurolingvistice (NPL) in managementul firmei
Aveti insatisfactii in ceea ce priveste munca si viata dvs. profesionala? Doriti sa faceti un bilant si nu stiti prea bine de unde sa incepeti, nici cum si nici in ce directie? Aceasta carte, printr-o abordare simpla si directa, va sti sa raspunda la intrebarile dvs., deoarece nu este niciodata prea tarziu pentru a ajunge la satisfactia profesionala visata.
Succesul in cariera
"Cartea ofera cititorilor (studenti, masteranzi, doctoranzi care studiaza Administrarea Afacerilor in Turism, dar si practicienilor si tuturor celor implicati in turism) o combinatie echilibrata de aspecte teoretice si practice. Pentru lucratorul din turism (indiferent de nivelul ierarhic) nu este suficient sa stie cum se fac anumite operatiuni, ci si de ce se fac. Numai astfel el va putea face alegerile potrivite. Prin urmare, lucrarea de fata a fost gandita astfel incat atat partea teoretica, cat si cea practica sa ofere informatia absolut necesara intelegerii logicii operatiunilor din turismul intern si international."
Lucrarea „Investitii imobiliare. Fundamente, practici si studii de caz†isi propune aprofundarea domeniului imobiliar, precum si al finantarilor specifice dezvoltarii imobiliare, venind in intampinarea multor probleme iscate in contextul actual. Astfel, aceasta se dovedeste a fi utila tinand cont de evolutiile datorate crizei financiare actuale, a carui epicentru s-a regasit in criza creditelor ipotecare din SUA. Investitiile imobiliare din Romania, la randul lor, au fost afectate de criza internationala actuala, astfel, lucrarea de fata putand constitui un ghid de navigare in hatisul problemelor cu care se confrunta acest domeniu. Ea se adreseaza, in primul rand, circuitului universitar, fiind destinata studentilor de la studiile de master profesional si de cercetare, de la studiile de licenta de la specializarile in domeniul economic, dar si specialistilor, angajatilor in sectorul imobiliar si financiar-bancar, precum si tuturor celor interesati de acest domeniu. Cartea contine atat fundamentele teoretice, dar abunda si in multe exemple, studii de caz si aplicatii practice. Contributia autorilor se imbina armonios, completandu-se reciproc, cu experienta atat in mediul academic, cat si in piata investitiilor imobiliare.
Cum ar putea fi, in mod practic, ajutati salariatii sa-si stabileasca obiective atat motivante, cat si posibil de realizat? Ce factori le influenteaza motivarea si in ce mod pot fi acestia utilizati pentru a favoriza dezvoltarea organizatiei? Cartea de fata va ofera directii clare pentru aflarea raspunsurilor la aceste intrebari. Mai intai, veti gasi in ea o trecere in revista succinta a principalelor teorii privind motivarea (dar si automotivarea!), care sunt folosite in domeniul managementului personalului. Apoi, veti vedea cateva din punerile lor in practica si veti descoperi instrumente verificate si eficiente care va vor permite sa cresteti motivarea personalului de executie si de conducere din cadrul organizatiei dumneavoastra.
Negocierea de succes presupune exercitiul ei de catre un negociator care, intelegand principiile specifice, isi formeaza un stil propriu si pregateste minutios fiecare etapa. Elaborarea strategiei de negociere si alegerea tacticilor si tehnicilor de negociere adecvate sunt activitati esentiale pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun. Intrucat negocierea de afaceri are drept scop incheierea unui contract, consecintele juridice prezinta un loc important in arhitectura negocierii de succes.Lucrarea reprezinta un instrument primar, dar eficient pentru toti cei ce se angajeaza in negocieri de afaceri, fie ca sunt de profesie juristi sau nu, preocupati deopotriva, pe de o parte, de obtinerea unui rezultat cat mai avantajos pentru ei, dar, pe de alta parte, si de construirea unei relatii parteneriale trainice care sa satisfaca si interesele celeilalte parti.
Lucrarea de fata integreaza aspectele teoretice si practice ale finantarii ofertei de bunuri publice la nivel local cu cele privitoare la atitudinea, motivatia si responsabilizarea actorilor implicati.Tratarea problematicii este realizata dintr-o perspectiva interdisciplinara, economico-juridica, ce confera o dimensiune integratoare aspectelor de activitate financiara locala puse in dezbatere si totodata individualizeaza lucrarea in cadrul literaturii actuale de specialitate.
Prin elementele teoretice fixate si bunele practici identificate, lucrarea se constituie ca un reper util in primul rand studentilor de la specializarile economice si de administratie publica, dar si teoreticienilor si practicienilor interesati de problematica finantelor publice locale.
Raportata la nevoia universitara si practica, lucrarea „Contabilitatea persoanelor fizice autorizate. Ghid practic” ofera fundamentele teoretice si metodologice ale contabilitatii in partida simpla.Lucrarea a fost conceputa si realizata intr-o succesiune logica, in cadrul careia au fost tratate: notiuni teoretice privind persoana fizica autorizata (cu trimitere la noul Cod civil); aspecte privind obtinerea unui certificat digital si transmiterea electronica a declaratiilor fiscale; documentele specifice organizarii si conducerii contabilitatii in partida simpla; exemple concrete de intocmire a diverselor categorii de rapoarte de expertiza.Recomandam cu caldura prezenta lucrare ca fiind utila studentilor, cadrelor didactice universitare, practicienilor, inclusiv autoritatilor statului: Ministerului Finantelor Publice, Registrului Comertului, Agentiei pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Lect. univ. dr. Sorin-Constantin DeaconuUniversitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
Abordarea interdisciplinara juridica si economica a elementelor de drept utile domeniului afacerilor, sporeste caracterul aplicativ al acestei lucrari pentru specialistii din domeniul economic. Domeniul protectiei juridice a consumatorilor face obiectul a numeroase acte normative adoptate la nivel intern ori la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care consideram a fi important de a fi studiat si cunoscut de actualii si viitorii economisti. Lucrarea trateaza aspecte juridice utile studentilor si practicienilor din domeniul economic imbinand elemente de drept comercial, protectie juridica a consumatorilor, drept civil general, drept administrativ si proprietate intelectuala. De asemenea, lucrarea completeaza elementele juridice cu diverse elemente de marketing, management ori responsabilitate sociala corporatista pentru o mai buna intelegere a aplicabilitatii dreptului in domeniul afacerilor. Abordarea interdisciplinara juridica si economica particularizeaza aceasta lucrare in raport cu altele din domeniul dreptului comercial sau dreptului afacerilor.Lucrarea doreste sa ofere o abordare diferita a dreptului utilizat in domeniul afacerilor prin combinarea elementelor juridice cu elemente economice. Abordarea interdisciplinara prin imbinarea elementelor de drept comercial, drept civil general, drept administrativ, proprietate intelectuala, cu elemente de marketing, management ori responsabilitate sociala corporatista ofera o imagine reala a aplicabilitatii dreptului in domeniul afacerilor.De asemenea, este tratat un domeniu ce a primit o reglementare extrem de ampla prin actele normative adoptate in Romania si la nivelul Uniunii Europene: domeniului protectiei juridice a consumatorilor.
Drept in afaceriAplicatii in management, marketing si informatica economica