Ghid util pentru contestarea si anularea amenzilor rutiere
Leonte Oana Madalina
|
|
Cititi acest ghid util pentru anularea amenzilor rutiere si urmariti etapele importante ale contestarii procesului verbal intocmit de reprezentantul autoritatii rutiere.
In primul rand este indicat sa actionati in termen de cel mult 15 zile de la data incidentului. Contestati procesul verbal de contraventie in fata instantei de judecata in termenul mentionat mai sus fiindca daca depasiti data limita, actiunea judiciara nu va avea nicio sansa de succes. Termenul dat pentru depunerea contestatiei incepe de la momentul in care contravenientul a primit (personal sau prin posta) procesul verbal de contraventie.
Contestatia se va face la instanta in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii de politie rutiera care a intocmit procesul verbal. Plangerea respectiva se va depune prin posta sau personal impreuna cu o copie de pe procesul verbal de contraventie si o copie de pe cartea de identitate. Aceste documente se vor depune in dublu exemplar la instanta respectiva.
Statisticile recente au demonstrat ca in majoritatea cazurilor anularea amenzilor rutiere se poate realiza datorita greselilor pe care le fac politistii care completeaza procesul verbal.
Principalele lipsuri ale procesului verbal de contraventie pot fi:
lipsa semnaturii politistului;
lipsa obiectiunilor persoanei amendate;
lipsa detaliilor legate de functia si numele politistului;
stabilirea amenzii in total fara sa se indice sanctiunea aplicata pentru fiecare contraventie constatata;
lipsa semnaturii persoanei amendate ( in situatia in care o persoana refuza sa semneze procesul verbal politistul va gasi un martor care va semna documentul);
lipsa locului si a datei in care s-a intocmit procesul verbal;
numele, prenumele, functia si institutia din care face parte reprezentantul autoritatii rutiere;
lipsa datelor personale ale persoanei amendate (CNP, descrierea faptei pentru care a fost amendata persoana respectiva, data, locul si ora);
Pe parcursul procesului persoana amendata are dreptul sa ceara Politiei Rutiere sa ofere judecatorului orice proba care poate dovedi nevinovatia sa. Astfel de probe pot fi fotografiile in cazul unei parcari ilegale respectiv fotografiile in are apare autivehiculul persoanei respective cu data completa (minutul, ziua, luna si anul).
Pentru sustinerea nevonovatiei si combaterea procesului verbal de contraventie este recomandat sa adunati cat mai multe probe si eventual martori care sa sustina nevinovatia dumneaovoastra, astfle incat instanta sa va ofere un verdict favorabil.
Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Web: http://www.avocat-bucuresti.info
Tel: 0722 236 175
Email: office@avocat-bucuresti.info
28-11-2012
Comentarii introduse