DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Recuperari creante. Somatia de plata vs. Ordonanta de plata


Marius Coltuc



Potrivit legii, in situatia in care un debitor nu si-a platit datoria pana la scadenta, creditorul sau poate initia o procedura in fata instantei de judecata pentru recuperarea creantei sale, in termenul de prescriptie de trei ani. De asemenea, creditorii pot utiliza si prevederile Legii nr. 85/2006, respectiv legea insolventei, acolo unde acestea sunt aplicabile. Insolventa este esecul unei persoane juridice in afacerile intreprinse. Aceasta reprezinta starea, care de cele mai multe ori este iremediabila, pe care intreprinzatorul ar fi trebuit, dar nu a putut sa o evite.

Din momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 119/2007, ca parte a responsabilitatilor asumate de Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana, coexista doua proceduri urgente privind recuperarea creantelor, respectiv procedura somatiei de plata, stabilita prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2001 si procedura ordonantei de plata, stabilita prin OUG 119/2007. Raportat la cazul concret, creditorii pot opta pentru oricare dintre cele doua proceduri urgente, dar pot, de asemenea, utiliza si procedura generala prevazuta de Codul de procedura civila, care necesita insa mai mult timp pentru o implementare integrala.

In situatia in care creditorul detine informatii suficiente privind solvabilitatea debitorului sau, iar creanta sa este atestata prin inscrisuri, atunci cea mai buna optiune pentru creditor este sa utilizeze una dintre cele doua proceduri urgente.

Daca procedura somatiei de plata este o procedura frecvent utilizata si foarte cunoscuta, ordonanta de plata este un mijloc de recuperare a creantelor mai putin cunoscut si, implicit, mai putin folosit.

Atat procedura somatiei, cat si cea a ordonantei de plata se refera la creante certe, lichide si exigibile. O creanta este certa, atunci cand existenta sa este neindoielnica. Creanta este lichida atunci cand cuantumul sau este determinat sau determinabil. Creanta este exigibila numai atunci cand a devenit scadenta.

Procedura somatiei este o procedura speciala si urgenta, ce poate fi utilizata numai pentru recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, rezultand din contracte sau din orice alte inscrisuri, semnate de ambele parti.

Ordonanta de plata detine o arie mai restransa de aplicare, in sensul ca aceasta reglementeaza recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, ce decurg din contracte comerciale, definite drept acele contracte incheiate intre comercianti, ori intre comercianti si autoritati contractante.

In afara de natura obligatilor din care izvorasc creantele deduse judecatii, anumite aspecte diferentiaza ordonanta de plata de somatia de plata, precum: mijloace de proba sunt mai numeroase, procedura de emitere a ordonantei de plata este limitata in timp la maxim 90 zile, nedepunerea intampinarii poate fi considerata o recunoastere a pretentiilor creditorului, procedura concilierii prealabile nu este obligatorie. Astfel, in timp ce in procedura somatiei de plata, facturile semnate de debitor reprezinta dovada de baza utilizata in fata instantei, procedura ordonantei de plata permite o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste furnizarea dovezilor in instanta. Prin urmare, un creditor ce utilizeaza aceasta procedura poate depune in mod valabil, pe langa facturi, si alte documente care sa ateste creanta sa fata de debitor, cum ar fi corespondenta cu acesta. Acesta este un aspect important in aceasta procedura, ce o transforma intr-o procedura mai avantajoasa pentru creditori in comparatie cu somatia de plata.

Un alt avantaj al ordonantei de plata este faptul ca, in cadrul acestei proceduri, debitorul isi poate recunoaste partial datoria, in timp ce procedura somatiei nu permite o asemenea recunoastere partiala. Astfel, judecatorul poate emite o decizie in acest sens, iar creditorul isi va putea recupera o parte a creantei sale, in timp ce, pentru restul creantei pretinse, poate introduce o cerere in instanta in temeiul procedurii generale prevazute de Codul de procedura civila.


Detalii autor:
Avocat Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

08-02-2012



Comentarii introduse



Introducere comentariu 11-12-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
8 useri online

Useri autentificati: