Despre Practica Avocatiala
Dan
|
|
In urma cu cateva luni, atentia ne-a fost atrasa de lansarea unei carti dedicate cu precadere comunitatii avocatilor din Romania, cu atat mai mult cu cat unul dintre coautori este si un mai vechi amic al nostru, realizator al site-ului Juridice.ro, avocatul Andrei Savescu.
Chiar titlul Practica avocatiala este unul menit sa starneasca interesul. In noianul de titluri si volume aparute pe piata romaneasca de carte juridica, cu continut de cele mai multe ori sec, intr-o lume aflata in permanenta goana dupa informatia prelucrata, dar dificil de asimilat, Practica avocatiala promitea chiar din prezentare notele cu privire la viata avocatilor si problemele carora trebuie sa le faca fata.
Prezentam in cele ce urmeaza rezultatul unei mici discutii avute cu Andrei Savescu, alaturi de descrierea acestei carti, pe care o recomandam tuturor celor interesati de viata avocatului din Romania.
Mini-interviu
DreptOnline.ro: Cum ti-a venit ideea acestui proiect?
Andrei Savescu: Destul de usor, asa cum vine orice idee. Dificila este transpunerea in practica. Ideea de la care am pornit este aceea de a oferi tinerilor avocati posibilitatea sa arunce o privire peste umarul celor cu experienta, ajutandu-i "sa fure".
DO: Ce aduce nou Practica avocatiala?
A.S.: O culegere de documente facute de avocati in activitatea practica nu mai exista, in Romania. E vorba de documente reale (anonimizate), care au fost folosite cu rezultate foarte bune. Lucrarea aduce si un alt element de noutate foarte interesant, dupa parerea mea: prezinta elemente de organizare a unei societati de avocatura de dimensiuni mai degraba mici.
DO: Cui va adresati cu aceasta lucrare?
A.S.: In principal tinerilor avocati, precum si avocatilor cu experienta care vor sa vada si puncte de vedere diferite.
DO: In cat timp ati elaborat-o, pornind de la momentul in care vi s-a conturat ideea?
A.S.: Asta este o intrebare grea. Lucrul la carte s-a facut in timp indelungat, ea a fost refacuta de mai multe ori, din pricina modificarilor legislative. De la momentul utilizarii documentelor din carte legile s-au schimbat. Autorii, Marinela Cioroaba, Ruxandra Nitoiu si eu, ne-am straduit sa prezentam publicului o carte utila astazi, care sa se sprijine pe legi actualizate.
Descriere
In premiera in Romania, lucrarea contine si textele unor consultatii avocatiale, precum si un capitol cu totul special, dedicat organizarii unei societati de avocatura.
In partea finala a cartii veti gasi si o colectie de aprecieri cu privire la avocatura si la relatiile practicii avocatiale cu sistemul judiciar si alte profesii, aprecieri asumate dupa 17 ani de activitate neintrerupta in slujba justitiabilului.
Redactate minimalist, o parte dintre notele cu privire la viata avocatilor si problemele carora trebuie sa le faca fata au fost publicate online pe Juridice.ro, Dreptonline.ro si website-uri ale Grupului de editura si consultanta Rentrop & Straton.
Daca dumneavoastra, stimate cititor, veti aprecia parcurgand aceasta carte ca nu tot ceea ce am scris este irefutabil, daca veti avea alte pareri decat ale noastre cu privire la problemele de drept abordate, va rugam sa aveti in vedere ca in focul luptei judiciare ies scantei. Toate textele din carte sunt crampeie din activitatea reala a avocatilor. Prelucrarea textelor s-a facut doar in scop editorial.
Ne-am straduit sa publicam un corp de documente relevante, care sa poata constitui o sursa de inspiratie pentru activitatea practica. Speram sa putem fi de folos, mai cu seama generatiilor de profesionisti ai dreptului care se ridica tragand dupa ei in sus intreaga societate romaneasca.
Am fi bucurosi ca urmatoare editie a acestei carti sa contina si lucrari realizate de dumneavostra, stimate cititor. Vom fi bucurosi sa ne scrieti pentru a ne impartasi opiniile si experienta dumneavoastra
Veti gasi mai multe detalii pe: Site-ul juridice.ro
06-10-2011
Comentarii introduse