DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Circul desertaciunilor


Magdalena Popeanga



Am asistat in ultimul timp la freamatul produs de lupta reprezentantilor diverselor profesii pentru recunoasterea locului lor in societate. Greve, proteste, luari de pozitie oficiale... Ma gandeam ca si profesia mea, aceea de avocat, are nevoie de clarificarea multor aspecte ale sale.

Am incercat sa imi fac colegii sa vorbeasca deschis, sa isi scrie problemele daca nu pe acest site, dar macar pe siturile lor. Nu am reusit. M-am lovit de apatie.

Zi de zi aud in instanta avocati nemultumiti de conditiile in care profeseaza, de modul in care este perceputa profesia lor, de taxele/impozitele/cotizatiile impovaratoare catre Barou, stat care se adauga si altor cheltuieli pe care numai noi le cunoastem.

Nu voi spune procentul din veniturile noastre care ne ramane dupa ce trebuie sa platim (unii dintre noi nici macar le nu acopera) toate cheltuielile obligatorii la zi, nu voi vorbi aici despre faptul ca suntem obligati sa platim doua asigurari de sanatate, nu voi vorbi aici despre faptul ca nu avem dreptul la concediu medical platit decat daca este pentru o perioada de peste 30 zile sau daca este o urgenta (spitalizare), nu voi vorbi aici despre faptul ca nu putem cere o amanare pe motiv de imposibilitate de prezentare (intrucat instantele ne invoca legea care ne obliga sa ne asiguram substituire, fara a se tine cont de faptul ca avocatul care ne substituie pentru un termen trebuie platit tot de noi din onorariul primit de la client), si nu, nu voi vorbi despre faptul ca o avocata care naste primeste 400 lei lunar.

Guvernul Boc s-a gandit sa ne faca o surpriza! Iata ce, potrivit site-ului NewsIn, click, a declarat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii: " In ceea ce ii priveste pe avocati, acestia au un sistem de pensii bazat pe contributii proprii, nefinantat de stat. Isi vor pastra sistemul lor si vor plati si aici (la sistemul public de pensii, n.r.) o contributie mica. Vorbim de un sistem unitar, iar unul dintre pricipiile de baza ale acestei legi se cheama obligativitate", a explicat el. Poate pentru dl Mihai Seitan contributia e mica, dar pentru multi avocati inseamna alte venituri scoase lunar din buzunar.

Pe termen lung se presupune ca incepand de la varsta de 65 de ani vom beneficia de o pensie pe masura contributiei, adica mica, si din sistemul public de stat.

Sunt foarte curioasa daca au fost consultati avocatii inainte de a se lua o astfel de decizie. Si daca nu au fost consultati, asteptam cu interes reactiile decanilor Barourilor din Romania.

09-10-2009



Comentarii introduse

rora [13-10-2009]
----------------
Sunt convinsa ca nu a fost consultat nimeni. Ca s-a gandit guvernul ce s-a gandit, de unde sa mai scoata niste bani, si i-a gasit pe cei care practica profesii liberale, inclusiv pe avocati.
Pentru ca altfel, cum sa fi fost de acord avocatii sa mai plateasca si la stat o cotizatie? Fie ea atat de mica pe cat se sustine.
Nu ajunge cat platim? Nu ajunge ca anual cotizatiile la barou cresc? Ca platim cotele si daca nu reusim sa ne facem „norma”...dar, sigur ca e vina noastra, daca nu avem clienti sau nu avem suficienti clienti.
Si daca tot ne platim cotele, maine-poimaine vom fi intrebati si din ce le platim, daca veniturile, pe care trebuie sa le declaram lunar, nu sunt pe masura...
Si daca tot platim doua sigurari de sanatate, de ce sa nu platim si pentru doua pensii? Poate chiar 3 sau mai multe....cand guvernul va considera ca de la noi trebuie sa asigure banii lipsa...
Ce conteaza ca in unele instante camera avocatilor este cat o bucatarie de bloc confort 3 cu imbunatatiri...adica are usa! Ca acolo, daca ar veni toti avocatii zilnic la instanta, nici nu ar avea unde sa stea. Noroc ca nu vin decat cei care au in acea zi litigii, sau vin pe rand, pe rand, unii pleaca, altii vin, ca sa aiba unde sta pe cele 8-10 scaune puse pe la perete.
A fi absolvent de Drept s-a banalizat in timp si asta nu din cauza noastra, a celor care practicam meseria cu simt de raspundere, in baza conostintelor dobandite in facultate si imbunatatite continuu, pe masura evolutiei societatii.
Dupa asa zisa Revolutie, facultatile private cu sectie de Drept au aparut ca ciupercile dupa ploaie. S-au scos absolventi pe banda rulanta. Dar pe nimeni nu a interesat calitatea acelor studenti. Si in primul rand calitatea actului de invatamant din acele facultati, unde, la multe dintre ele, examenele se iau contra-cost, daca si diplomele se primesc in acelasi mod.
Atunci sa nu ne mai miram ca absolventii nu stiu pe ce lume sunt, ca vedem chiar pe acest site ce idei total gresite au despre un absolvent de drept care –in conceptia unora- poate fi si consilier juridic si avocat, poate lucra ca jurist si poate urma si Institutul de Magistratura, si multe alte asemenea „perle” demne de „caietul grefierului”, daca n-ar fi de plans, inainte sa fie de ras.
Si daca, din nefericire, un client nimereste un asemenea „demn absolvent”, si, dandu-si seama pe pielea lui ca este „slab pregatit”, ca sa nu zic altfel, acea stampila uneori este pusa tuturor celor care practica aceasta nobila profesie, si care o practica din convingere si din dorinta si ambitia de a ajuta tot felul de oameni, din toate categoriile sociale, in jungla legilor aparute si ele, tot precum studentii de la drept.
Pentru ca in ziua de azi, din pacate, daca nu canti, daca nu apari pe prima pagina a unor asa-zise reviste, de mai mult sau mai putin scandal, daca nu iti manifesti public dorinta de a lucra in televiziune, sau intr-o anumita televiziune, atunci- sigur- esti student sau absolvent de drept.





Introducere comentariu 22-04-2025  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
14 useri online

Useri autentificati: