Programul Prima Casa (continuare)
Aurora Ciorobea
|
|
Avocat Aurora Ciorobea
Baroul Prahova
aurora.ciorobea@opticnet.ro
Programul Prima Casa (continuare)
(Continuare a articolului Referitor la articolul "Programele PRIMA CASA semiesecuri in alte tari" - Saptamana financiara - 17 august 2009 - Dorin Deac
In Polonia exista un program similar de acum 2 ani, care impune limite in ceea ce priveste suprafata apartamentului. Si la ei exista o limita de pret, insa, pe metru patrat. Creat in perioada boom-ului imobiliar, programul nu a putut tine pasul cu cresterea preturilor, chiar daca guvernul s-a obligat sa plateasca jumatate din ratele creditului ipotecar pentru primii 8 ani in cazul tinerilor casatoriti, sau al persoanelor singure cu un copil.
Rezultatul a fost impovararea bugetului de stat, astfel ca achizitiile au fost putine si orientate spre periferia oraselor, asa cum se estimeaza ca vor fi si la noi.
In Spania nu exista un program similar. Ajutorul acordat de catre stat s-a concretizat in ajutorul dat sectorului bancar in vederea asanarii propriilor banci, dupa cum a declarat Josep Poch-director si asociat al firmei de consultanta “John Taylor pentru Spania”. Ajutorul se refera la suprafete de maxim 120 mp utili, iar marile orase beneficiaza de un sprijin mai mare decat mediul rural. La nivel national, exista o facilitate la achizitia de locuinte: reducerea impozitului pe venit.
Se poate vorbi, deci, mai dagraba de dobanzi reduse si conditii favorabile pe care bancile le ofera in cazul creditului ipotecar. Acest lucru este valabil inclusiv pentru cetatenii UE, altii decat spaniolii, care pot accesa in conditii avantajoase credite la banci spaniole, pentru a cumpara proprietati, in general noi, in Spania.(Felicia Iordache, managing partener al Plus Media). Cine doreste...
In Franta exista masuri similare care incurajeaza atat achizitia unei resedinte principale, cat si investitiile locative. Astfel, pentru o locuinta in zone exterioare Parisului, daca este noua si mai ieftina de 65.100 euro, dobanda este zero. Deci...La fel, in cazul achizitiei unei locuinte vechi in valoare de maxim 29.250 euro.(Gilles Derasse, consultant financiar pentru Franta si Principatul Monaco). Aceeasi dobanda pentru locuinte de sub 80.000 euro situate in Ville de Paris. Exista si o deductibilitate a dobanzii pe o perioada de 5 ani, 40% in primul an si 20% in urmatorii.
In Islanda, programul functioneaza din 1999 si acopera pana la 80% din pretul de achizitie sau din costul de constructie. Plafonul maxim al creditului este de 20 milioane de coroane islandeze (aprox. 110.000 euro).
Referitor articolul - Imprumuturile pentru case iau avans-Vasile Pop-Coman, tot Saptamana financiara, aceeasi data
Bancherii apreciau ca Programul guvernamental va impulsiona piata creditarii. Cu toate ca are o puternica tenta politica , dar si sociala, efectele ar fi inceput sa se vada, in cuida startului greoi, cauzat de o multime de probleme de implementare. La aproape o luna de la acordarea primului credi, care? cui? BRD ar fi aprobat inca 35 de credite, cu o valoare medie de 43.000 euro. Si ca ar fi acceptat deja 4.200 de dosare, aflate in curs de aprobare, durata medie de obtinere a acordului de finantare fiind de 14 zile, la care se adauga timpul pentru finalizarea tuturor procedurilor. Care timp... nu se stie cat dureaza, dar, pana la implinirea lui, sigur expira unele acte aflate la dosar. Si le innoim iar si iar, fara a sti daca ni se aproba dosarul.
BCR, care a demarat procedura dupa 2 saptamani dupa debutul programului, ar urma sa acorde credite in valoare de peste 300 milioane de euro.
Alte banci, cum ar fi ATE Bank, au finalizat plafoane modeste de cateva milioane de euro si considera ca principala problema in acordarea creditelor este legata de estimarea exacta a termenelor de plata ale clientilor din antecontractele de vanzare-cumparare.(Adrian Cosma-reprezentatnt ATE Bank).Oare, chiar este singura problema???
In stransa legatura cu acest aspect, notarii au avut pierderi legate de numarul tranzactiilor imobiliare care a scazut cu 34,8% in prima jumatate a anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In perioada ian-iunie au inregistrat 162.724 tranzactii, fata de 249.792 anul tecut.
O scadere si mai pronuntata, de 65% a inregistrat-o valoarea impozitelor pe veniturile din transferal proprietatilor imobiliare, ca urmare a ieftenirii imobilelor si reducerii numarului de tranzactii.
Valoarea impozuitelor incasate in perioqada ian-iunie 2009 este de 214.320.554 lei, fata de 585.487.380 lei in 2008.
Dupa cum se precizeaza in Jurnalul National, din 6 aug.2009, peste 56% dintre romani considera c? preturile pe piata imobiliara vor scadea pe termen mediu si lung
Plafonul de 60.000 de euro impus prin programul "Prima Casa" limiteaz? cum¬paratorii care doresc locuinte noi la garsoniere. Programul a creat mari astep¬tari, 64% dintre romanii care prospec¬tea¬za piata au decis sa isi cumpere un imobil.
Programul guvernamental Prima Casa nu las? prea multe op?iuni cumparatorilor, care pot alege fie un apartament cu dou? camere intr-un bloc vechi, fie o garsonier? intr-un imobil nou, insa numai in anumite zone unde sunt ansambluri imobiliare finalizate.
"In general, locuintele finalizate nevandute inc? se adreseaza cumparatorilor cu venituri peste medie care dispun si de lichidi¬tati personale insemnate. De cele mai mul¬te ori, pretul unui apartament depaseste suma de 60.000 de euro, in acest caz fiind necesara achitarea diferentei din resursele proprii", se arat? intr-un studiu realizat de Proiecte.biz, portal de¬dicat prezentarii proiectelor imobiliare. Pe de alt? parte, diferentele de preturi intre apartamente ii constrang pe acestia sa-si restranga optiunile la doar cateva zone din Bucuresti. Prin urmare, "Prima Casa" intr-un proiect finalizat este o garsonier?.
Peste 64% dintre romanii care prospecteaza piata imobiliara au decis sa isi cumpere un imobil, motivati de avantajele programului "Prima Casa", insa 27% dintre respondenti au fost sceptici în legatur? cu sansele de aplicabilitate ale acestuia, potrivit unui studiu realizat de TopEstate.ro.
In ceea ce priveste valoarea maxima pe care romanii intervievati sunt dispusi sa o aloce pentru o locuinta, aceasta variaza in functie de tipul imobilului. Astfel, pe o garsoniera acestia nu sunt dispusi sa dea mai mult de 42.000 de euro, în timp ce pentru un apartament cu dou? camere suma alocata nu sare in medie de 58.000 de euro. Romanii sunt optimisti atunci cand vine vorba despre evolutia preturilor pe piata imobiliara, 56% dintre acestia considerand ca acestea vor mai scadea pe termen mediu si lung, in timp ce restul, de 44%, vad o majorare a costurilor in perioada urmatoare.
Persoanele care vor lua credit prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.
Cred ca nu mai au rost comentariile. Aceasta este realitatea romaneasca. Facem programe si legi, pentru ca ni se impune, dar stim sigur ca nu sunt functionale, sau nu se aplica celor pentru care, chipurile, ar fi fost create. Iar imobiliarele nu sunt singurul doemniu in care se intampla acest lucru, din pacate!
Avocat Aurora Ciorobea
17-09-2009
Comentarii introduse
|