Anul 2005
Gabi Augustiniu
|
|
Privind inapoi nu pot sa nu observ ca a fost un an deosebit. Si, in mod evident, desi fiecare an are ceva ce il deosebeste de ceilalti, 2005 a avut ceva aparte si cred ca principalul element ce l-a diferentiat a fost apropierea de momentul 2007. Ma puteti, cu siguranta, contrazice, spunand ca apropierea de 2007 nu a produs prea multe efecte parctice, nu a produs prea multe schimbari si va voi da dreptate. Asa cum era si de asteptat, 2005 nu a adus schimbari fantastice in domeniul nostru si nici in altele, dar totusi se poate spune ca a adus un iz de innoire. Chiar daca acest iz de primenire a societatii nu este decat in proportie de maxim 5% la nivel practic, restul fiind declarativ, acel 5%, chiar daca a fost obtinut prin multe alte dureri si retrangeri, ne-a adus speranta. Speranta ca la anul va fi macar un 10% la nivel practic si ca procesul va tot continua.
Desi cvasi-inchise, prin excelenta, catre informarea publicului larg, institutiile s-au vazut de multe ori obligate sa adopte proceduri de lucru noi, ce tineau pana nu de mult de un Science-Fiction de calitate. Raspunsuri scrise competente si elaborate, date celor mai simple intrebari si solicitari ale cetatenilor au inceput tot mai mult sa apara, asemeni unor ghiocei prevestitori de frumos. Cum sa nu ramai blocat in momentul in care primesti astfel de raspunsuri, atat timp cat instinctul iti spune ca este imposibil sa il primesti?
Totodata 2005 a insemnat si un an al disputelor si convulsiilor profesionale, poate mai mult decat oricand. Tragand in piept o briza de aer improspatat venit pe filiera europeana, diriguitorii profesiilor juridice s-au imbarbatat si au inceput o lupta incrancenata si de multe ori oarba, lupta care a depasit cu mult nivelul normal admis. Modelul european, devenit peste noapte argumentul principal al tuturor partilor in toate disputele, a inceput tot mai mult sa devina atat de complex si contradictoriu, ascultand partile implicate, incat omul obisnuit, total neimplicat, dar care a avut ghinionul de a asista la fragmente ale disputelor, sa devina extrem de circumspect fata de o eventuala ordine si normalitate in organizatiile europene. Nu voi insista pe acest aspect atat de solicitant, dar extrem de dezbatut.
Exemplele care il fac pe 2005 un an diferit pot continua, dar o concluzie, insa, se poate trage. Institutiile si administratia romaneasca se afla intr-o schimbare. Nu atat voita, cat impusa. Si este foarte posibil ca aceasta schimbare sa continue in 2006 iar noi sa o percepem tot mai mult, sa o simtim cu o reala satisfactie. Este posibil sa tot avem parte de surprize placute din acest punct de vedere, in noianul de evenimente neplacute obisnuite. Ma puteti contrazice din nou, dar nu va voi raspunde de aceasta data. Se apropie Sarbatorile, este o perioada optimista, deci trebuie sa inchei in aceeasi nota: 2006 va fi un an mai bun. Sper si il doresc asa, pentru toata lumea. Sarbatori Fericite!
19-12-2005
Comentarii introduse
stefi [29-01-2006]
----------------
Aceasta schimbare este obligatoriu sa continue atat in 2006 cat si in ceielalti ani.Cu conditia sa fie o schimbare spre bine,in special spre binele cetateanului de rand.Dupa parerea mea,intrarea in UE nu va fi deloc usoara,nimeni(vorbesc despre oamenii din popor)nu stie ce inseamna,practic,intrarea in UE.Vor fi persoane care vor plange dupa Romania dinainte de aderare,pentru ca lucrurile nu vor mai putea fi "aranjate " ca si inainte,se va face totul ca la carte.Vreau sa spun ca,din 2007,corectitudinea va fi regula iar coruptia,exceptia,si nu invers cum se intampla acum.