DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Legea nr. 27/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961. Lege nr. 27/2014



Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 201 din 21 martie 2014

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Legea nr. 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 854 din 2 decembrie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Fostele cadre militare active care au intrat in armata sau in comandamentele si unitatile de graniceri pana cel tarziu la 30 decembrie 1947 si care au fost indepartate abuziv in perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961 din considerente politice, religioase, etnice sau sociale au dreptul la reparatii morale si materiale, potrivit dispozitiilor prezentei legi."


2. La articolul 3, alineatul (2), litera e) a alineatului (3) si alineatul (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Sunt considerate cadre militare active, indepartate abuziv din armata, si persoanele care au trecut in cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despagubirile prevazute de Legea nr. 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.
.........
e) au indeplinit functii politice in armata sau in comandamentele si unitatile de graniceri, cu exceptia celor care au facut disidenta politica si/sau au suferit condamnari din motive politice.
......
(5) Dovedirea situatiilor prevazute la alin. (1) si alin. (3) lit. e) - in ceea ce ii priveste pe cei care au facut disidenta politica si/sau au suferit condamnari din motive politice - se face de persoanele in cauza cu documente oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care aceasta nu este posibila, prin orice alt mijloc de proba prevazut de lege, in conditiile stabilite de normele metodologice de aplicare a prezentei legi."

3. La articolul 3 alineatul (3), litera c) se abroga.

4. La articolul 4, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(2) Fostelor cadre militare active, indepartate abuziv din armata sau din comandamentele si unitatile de graniceri, prevazute la art. 3 alin. (1), (2) si alin. (3) lit. e) - in ceea ce ii priveste pe cei care au facut disidenta politica si/sau au suferit condamnari din motive politice -, li se acorda o indemnizatie reparatorie lunara, calculata prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, incepand cu luna urmatoare obtinerii calitatii de cadru militar activ, indepartat abuziv din armata.
(3) Plata drepturilor prevazute la alin. (2) se efectueaza de catre casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne, pe baza hotararilor pronuntate de comisii."

5. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
(1) Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1), (2) si alin. (3) lit. e) - in ceea ce ii priveste pe cei care au facut disidenta politica si/sau au suferit condamnari din motive politice - care nu au calitatea de veteran de razboi beneficiaza de asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si de medicamente gratuite, atat pe perioada tratamentelor ambulatorii, cat si pe timpul spitalizarii, de scutirea de la plata abonamentelor de telefon si de radioteleviziune, precum si de acces la cercurile militare, casele de odihna, sanatoriile, caminele de garnizoana si alte amenajari recreative sau sportive aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale sau a Ministerului Afacerilor Interne, dupa caz.
(2) Conditiile de acordare a drepturilor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."

6. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmatorul cuprins:
"(2) Dovedirea indeplinirii conditiei prevazute la art. 3 alin. (2) si a neincadrarii in situatiile enuntate la art. 3 alin. (3) lit. d) se face de catre sotia supravietuitoare cu documente oficiale eliberate de organele competente.
(3) In situatia in care sotia supravietuitoare se afla in imposibilitatea de a face dovada indeplinirii conditiei prevazute la art. 3 alin. (2) si a neincadrarii in situatiile enuntate la art. 3 alin. (3) lit. d), se considera ca sotul decedat se incadreaza in cerintele prevazute la art. 3 alin. (2) si ca nu a fost condamnat pentru infractiuni contra pacii si omenirii, pana la realizarea probei contrarii de catre orice persoana interesata.
(4) In cazul in care faptele prevazute la art. 3 alin. (3) sunt constatate dupa stabilirea calitatii de cadru militar activ, indepartat abuziv din armata, sotia supravietuitoare este obligata sa restituie sumele incasate potrivit prevederilor prezentei legi, precum si contravaloarea facilitatilor de care a beneficiat avand aceasta calitate."

7. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
Cererile pentru stabilirea drepturilor prevazute de prezenta lege se depun direct la comisiile constituite potrivit art. 2 alin. (1), la centrele militare zonale, judetene sau la cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti."


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.